Linkovi

Predsednik Džordž Buš putuje u Evropu na samit NATO-a u Rigi


" hspace=2 src="/serbian/images/AFP_President_Bush_21nov06_eng_195.jpg" width=195 align=left vspace=2 border=0>Na vrhu dnevnog reda samita NATO-a biće Avganistan, gde hlatnoratovska alijansa sada predvodi medjunarodne snage koje podupiru vladu predsednika Hamida Karzaija. Otkako su američke snage svrgle vladu Talibana pre četiri godine, islamski ekstremisti u zemlji su se pregrupisali i povremeno ulaze u oštre borbe sa snagama NATO-a, posebno u južnom delu zemlje. Džudi Ensli, direktor za evropska pitanja u Savetu za nacionanu bezbednost, smatra da se misija u Iraku uspešno odvija i da samit NATO-a predstavlja priliku da se predsednik Buš sastane sa liderima alijanse da bi obezbedio njen dalji uspešan tok.

“Jasno je da je bilo problema na jugu gde je NATO proširio operacije i gde Taliban predstavlja izazov. Ali, NATO je delovao uspešno, a glavna stvar je da se obezbedi da alijansa ostane predana svojoj misiji, koja je važna ne samo za Avganistan već i za našu bezbednost na Zapadu, i da je privede kraju.”

Ensli kaže da predsednik Buš smatra Avganistan delom šire uloge NATO-a u suočavanju sa bezbednosnim problemima van tradicionalne zone operacija alijanse u Evropi.

“Pretnje 21. veka nisu na granicama Evrope kao što je bio slučaj tokom Hladnog rata. One dolaze sa većih udaljenosti. Mislim da je Avganistan odličan primer. Odatle potiče teroristička pretnja koja nas je već pogodila, a ugroziće i zemlje članice NATO-a, ako se ne suočimo s njom na izvoru.”

Ensli dodaje da predsednik Buš takodje smatra da bi NATO trebalo da nastoji da bolje integriše neke ne-članice u vojno planiranje unutar alijanse. Očekuje se da će lideri NATO-a na samitu u Rigi pozvati Japan, Australiju, Južnu Koreju, Švedsku i Finsku da tešnje saradjuju u obuci, uključujući i obuku jedinica za specijalne operacije. Makedonija, Hrvatska, Azerbejdžan, Ukrajina i Gruzija nadaju se da će biti pozvane da se pridruže alijansi, ali Ensli kaže da se ne očekuje da će u Rigi biti objavljeno saopštenje o novim članicama. Posle samita, predsednik Buš će se u Jordanu sastati sa iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem.

XS
SM
MD
LG