Linkovi

Kako snagu morskih talasa iskoristiti za proizvodnju struje?


Naučnici odavno razmišljaju kako da snagu morskih talasa iskoriste za proizvodnju struje. Jedna britanska firma tvrdi da je u tome uspela. Uredjaji postavljeni kraj morskih obala, mogli bi jednoga dana da proizvode struju za hiljade domova.

Ideja je jednostavna: uz pomoć plovka talasi podižu i spuštaju magnetnu šipku kroz sredinu kalema žice, proizvodeći električnu struju. Uredjaj je znatno jeftiniji od drugih talasnih generatora, a početni testovi pokazali su da funkcioniše. U britanskoj kompaniji Trajdent enerdži (Trident Energy) uvereni su da bi baterija ovih uredjaja, postavljenih na otvorenom moru, mogla trajno da obezbedjuje jeftinu struju.

Aparat je izdržljiv i sagradjen od jeftinog, recikliranog materijala. Konstruktori kažu da bi proizvedena energija mogla da se šalje u mrežu ili da se koristi kao lokalni izvor energije za priobalna naselja.

Oni priznaju da je ova tehnologija još u povoju, ali su uvereni da će ućutkati skeptike, kao što su to uspele centrale na vetar.

Sledeća faza je jednogodišnje testiranje uredjaja normalne veličine, posle čega će inženjeri definitivno zaključiti da li je uredjaj spreman za praktičnu upotrebu.

XS
SM
MD
LG