Linkovi

Preminuo bivši ruski obaveštajac Aleksandar Litvinenko


Britanski zvaničnici su saopštili da je bivši ruski obaveštajac Aleksandar Litvinjenko otrovan radioaktivnom supstancom, ocenivši da je to slučaj bez presedana. Rodžer Koks, šef naučnog tima u britanskoj Agenciji za zaštitu zdravlja, izjavio je da su britanski stručnjaci utvrdili da je bivši ruski obaveštajac, Aleksandar Litvinjenko, inače oštar kritičar ruskog presednika Vladimir Putina, umro od velike doze radiokativnog polonijuma 210. To je rezultat analize mokraće Litvinjenka, a Koks je napomenuo da polonijum 210 može da dovede do smrti ukoliko se unese u organizam, ukoliko se udiše ili ukoliko udje u organizam putem posekotine.

«Ta supstanca se zatim brzo prenosi po telu i ulazi u najvažnije organe, a ukoliko je doza dovoljno visoka dolazi do oštećenja tkiva tipičnog za radijaciju.»

Aleksandar Litivinjenko je izbegao na Zapad i dobio azil u Britaniji pre šest godina. Neposredno pre smrti, Litvinjenko je izdiktirao poruku upućenu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Njegov bliski prijatelj, Aleks Goldfarb, pročitao je danas deo te poruke u kojoj se ruski lider optužuje da stoji iza trovanja Litvinjenka.

«Pokazali ste da se ponašate varvarski i bezobizirno kao što tvrde vaši najogorčeniji kritičari. Pokazali ste da nemate poštovanja za život, slobodu ili bilo koju vrednost civilizacije.»

U medjuvremenu, Vladimir Putin je na samitu EU i Rusije u Helsinkiju preko prevodioca negirao da je Kremlj povezan sa ubistvom Litivinjenka.

«Žalim zbog ovog slučaja i upućujem moje saušešće porodici. Koliko razumem saopštenje britanskih lekara u njemu se ne navodi da je smrt posledica nasilja. Dakle, pošto se ne radi o nasilju mislim da nema osnova za spekulacije te vrste.»

Direktor britanske Agencije za zaštitu zdravlja, doktor Pet Trup, saopštio je da i njegova služba i policija sada vrše istragu na lokacijama u Londonu koje je Litvinjenko posetio na dan kada mu je pozlilo, pre nešto više od tri nedelje, kao i u dve bolnice u kojima je bio smešten.

«Usredsredjujemo se na bolnice jer je tamo preminuli proveo najviše vremena otkako mu je pozlilo. Tu ispitujemo uzorke, kao i osoblje. Naravno da smo uključili i sve lokacije sa kojima je on imao kontakt neposredno pre nego što mu je pozlilo, a policija nam daje informacije o ljudima koje bi trebalo da proverimo.»

Medju pomenutim lokacijama su jedan restoran, hotel i stan u kojem je Litvinjenko živeo.


XS
SM
MD
LG