Linkovi

Helsinški odbor: Ljudska prava više nisu tema na samitima EU


Helsinški odbor tvrdi da se ljudska prava više nisu tema na samitima Evropske unije. Prvi čovek ove međunarodne organizacije izjavio je za Glas Amerike da on misli da postoji nedostatak interesovanja kako u Evropskoj uniji tako i u Moskvi, da se razgovara o onome što je nazvao ozbiljnim korakom nazad za demokratiju u Rusiji.

Predsednik Međunarodnog helisinškog odbora za ljudska prava, Eon Rods (Aaron Rhodes), kaže da je Evropska unija na samitu sa Rusijom u Finskoj i preokupirana pitanjima energetike i trgovine. Rusija je najveći snabdevač Evropske unije energijom i 25-člani savez želi da dobije garancije da će imati zalihe za predstojeću zimu. Međutim, Rods kaže da postoje još neka hitna pitanja o kojima treba razgovarati.

«Tokom poslednjih nekoliko meseci ruska Vlada prestala je da podržava institucije koje obezbeđuju poštovanje ljudskih prava, oslabila je potencijal nezavisnih medija i uvela zakon o nevladinim organizacijama koji omogućava državi da se na nepodesan način meša u rad građanskih organizacija, koje bi trebalo da kontrolišu njen rad. Postoje brojna pitanja povodom nezavisnosti sudstva i parlamenta, stanje političkih prava u Rusije je takvo da baš i ne postoji neka opozicija u Dumi», ističe Rods.

Helsinški odbor je takođe zabrinut zbog rasizma i mržnje prema strancima u Rusiji. Evropska unija kaže da će biti posebnih odvojenih sastanaka sa predstavnicima Rusije čija će tema biti ljudska prava. Rusija optužuje Evropsku uniju za dvostruke standarde, ukazujući na ono što smatra diskriminacijom etničkih Rusa u Letoniji, Litvaniji i Estoniji.

XS
SM
MD
LG