Linkovi

EU i Rusija nisu uspele da počnu pregovore o trgovinskom sporazumu


Na samitu u finskoj prestonici, lideri Evropske unije i Rusije bili su primorani da se zadovolje napretkom u nekim manje važnim pitanjima umesto otvaranja pregovor o novom partnerstvu članica EU i Moskve. Evropska komisija može da započne pregovore tek nakon što svih 25 zemalja članica daju saglasnost, ali je Poljska to odbila da učini pošto je Rusija zabranila uvoz njenog mesa i drugih poljoprivrednih proizvoda. Ruski predsednikl Vladimir Putin pozvao je na dogovorno rešenje trgovinskog spora sa Poljskom. Uprkos neuspehu, predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Baroso, izjavio je da je atmosfera u odnosima sa Rusijom dobra.

“Mislim da možemo da kažemo da smo ostvarili važan napredak sa Rusijom, koja je važan strateški partner i blizak sused. Tačno je da nismo uspeli da na samitu otvorimo pregovore o novom sporazumu sa Rusijom, koji bi zamenio postojeći sporazum o partnerstvu i saradnji, ali ne možemo da izbegnemo našu zajedničku budućnost. Nastojaćemoi da se to ostvari što pre.”

Baroso je dodao da će postojeći sporazum o partnerstvu EU i Rusije, kome ističe važnost sledeće godine, biti produžen dok novi sporazum ne bude zaključen. Na samitu je medjutim postignuto rešenje decenijama starog spora oko tarifa koje Rusija naplaćuje za prelet stranih aviona iznad Sibira. Te tarife koštaju evropske avio kompanije preko 300 miliona dolara godišnje, ali će Moskva prema današnjem sporazumu postepeno ukinuti te tarife do 2013. godine. EU je takodje ponudila da podrži nastojanje Rusije da se učlani u Svetsku trgovinsku organizaciju. Medjutim, Moskva sada nagoveštava mogućnost zabrane uvoza mesa iz svih zemalja Unije od 1. januara, a izrazila je i zabrinutost u pogledu kvaliteta proizvoda novih članica EU - Rumunije i Bugarske. Rusija je takodje nagovestila da neće potpisati novu energetsku povelju čiji cilj je otvaranje ruskog tržišta nafte i gasa za strane investitore. Na samitu su razmotrena i druga medjunarodna pitanja, uključujući iranski nuklearni program i situaciju na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG