Linkovi

Nevojničko odevanje ili nevojničko ponašanje


Svedok odbrane Petar Stojić negirao je danas na suđenju vukovarskoj trojki pred Haškim tribunalom tvrdnju optužbe da je major JNA Veselin Šljivančanin u novembru 1991. u Vukovaru potegao pušku na izaslanika UN Sajrusa Vensa da bi ga sprečio da obiđe lokalnu bolnicu.

Svedočeći u Šljivančaninovu odbranu, penzionisani general Vojske Jugoslavije Stojić je izjavio da je bio u Vensovoj pratnji tokom posete Vukovaru, 19. novembra 1991, i da nije ni video ni čuo da je Šljivančanin na američkog diplomatu potezao pušku. To je ranije tokom suđenja tvrdio tadašnji Vensov pomoćnik Herbert Okun.

Šljivančanin je, zajedno sa Miletom Mrkšićem i Miroslavom Radićem, optužen za streljanje više od 250 hrvatskih zarobljenika, izvedenih iz vukovarske bolnice, na farmi Ovčara, 20. novembra 1991. Stojić, koji je u ime saveznog sekretara za narodnu odbranu organizovao posetu i pratio Vensa iz Beograda, opisao je da je Vens u jednom trenutku tokom obilaska Vukovara pitao Šljivančanina da li je moguće da obiđe bolnicu. Major je odgovorio da misli da iz bezbednosnih razloga to nije moguće.

"Ja sam Vensu rekao da je rizično i da ne bismo trebali da idemo u bolnicu. On se složio i više niko bolnicu nije pominjao", naznačio je Stojić. Svedok je kazao i da Vens u razgovoru sa njim tog dana, a sutradan i sa ministrom odbrane Veljkom Kadijevićem nije izneo nijednu primedbu na račun JNA, osim što je preporučio da se pod kontrolu stave naoružani ljudi "nevojničkog izgleda" koje je video u Vukovaru.

Pomenimo na kraju da je za ponedeljak pred Tribunalom zakazan početak suđenja lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, ali da nije izvesno da će se optuženi, koji od pretprošle subote štrajkuje glađu, pojaviti u sudnici. Šešelj je postavio četiri proceduralna zahteva, za koje sud tvrdi da ih je već rešio u skladu sa propisima.XS
SM
MD
LG