Linkovi

Pripadnici šiitske milicije napali sunitske džamije u Bagdadu - ubijeno najmanje 24 ljudi


Pripadnici šiitske milicije napali su sunitske džamije u Bagdadu, po svemu sudeći iz odmazde za jučerašnju seriju bombaških napada u kojima je poginulo više od 200 ljudi.

Očevici u Bagdadu kažu da je šiitska milicija pucala iz minobacača i mitraljeza, i zapalila četiri džamije u sunitskom delu grada. Prema prvim izveštajima u napadima je ubijeno najmanje 24 ljudi. U medjuvremenu, pripadnici šiitske milicije sukobili su se i sa američkim snagama u četvrti Sadr Siti, poprištu jučerašnjih eksplozija. Bušova administracija u Vašingtonu nazvala je te napade «bezumnim činom». Četvrtak je inače bio najsmrtonosniji dan u Iraku od početka rata 2003.

Generalni sekretar UN Kofi Anan osudio je napade i pozvao sve Iračane na uzdržanost da bi se izbegla dalja eskalacija nasilja. U iračkoj prestonici, ožalošćeni rodjaci sahranjuju posmrtne ostatke žrtava jučerašnjih bombaških napada. Premijer Nuri al-Maliki naredio je policiji da pruži obezbedjenje pogrebnim procesijama na putu od Bagdada do svetog šiitskog grada Nadžafa.

Šiitski poslanik u iračkom parlamentu, Kusai Abdul-Vahab, saopštio je da će pristalice radikalnog šiitskog sveštenika Moktade al-Sadra napustiti vladu nacionalnog jedinstva ukoliko se premijer Nuri al-Maliki iduće nedelje sastane u Jordanu sa američkim predsednikom Bušom. Abdul-Vahab u saopštenju koje je izdao u ime grupe poslanika, navodi da će se šiiti povući iz vlade i ako se bezbednosna situacija ne poboljša. Al-Sadrove pristalice imaju šest kabinetskih mestai trideset poslaničkih od ukupno 275 članova parlamenta.

XS
SM
MD
LG