Linkovi

SAD: Broj nezaposlenih ratnih veterana u stalnom porastu


Po povratku iz Iraka i Avganistana, neki pripadnici američkih oružanih snaga imaju teškoća da se uključe u civilnu radnu snagu. Mada neki zakoni štite radna mesta pripadnika nacionalne garde i rezervista tokom njihove vojne obaveze, broj nezaposlenih ratnih veterana je u porastu i mnogi nisu u stanju da dobiju posao uprkos tome što imaju dobre kvalifikacije.

Li Frenč ima 24 godine, diplomirao je na uglednom univerzitetu «Karnegi Meln» u Pitsburgu i bio je rasporedjen u Kuvajtu tokom sadašnjeg rata u Iraku. Tamo je nadgledao špediterske operacije i nadzirao 60 zaposlenih. Medjutim, Li je danas nezaposlen i isfrustriran.

«Bio sam na razgovoru u špediterskoj kompaniji. Oni su videli moju biografiju na internetu, poslali mi elektronsku poruku i pozvali me da dodjem. Medjutim, kada sam se pojavio na razgovoru izgleda da su bili iznenadjeni što sam toliko mlad. Rekli su mi da će me pozvati ponovo, ali nisam više ddobio nikakav poziv.»

Frenč je samo jedan od više hiljada veterana koji su se pojavili na ovom skupu za zapošljavanje u Njujorškom konvencijskom centru. Kako se rat u Iraku nastavlja, sve veći broj pripadnika oružanih snaga se vraća kao ratni veterani. Njihove priče odišu sličnom frustracijom. Neki poslodavci izgleda više cene praktično iskustvo od vojnih kvalifikacija i univerzitetske diplome, dok drugi ne čuvaju radna mesta zaposlenima koji odu na vojne dužnosti ili ih ukidaju. Solomon Votson, pravni savetnik u dnevniku Njujork Tajms, kaže da je to razlog što njegova kompanija organizuje skupove za zapošljavanje veterana.

«Mada ostvarujemo i izvesnu zaradu motiviše nas uglavnom želja da pomažemo povratnicima iz oružanih snaga koji traže posao tako što ćemo da ih povežemo za poslodavcima i agencijama koje traže kvalifikovane ljude.»

Majkl Ortiz je diplomirao na Hanter Koledžu u Njujorku. On je takodje odlikovani veteran. Služio je u Iraku kao poručnik u transportnoj jedinici Nacionalne garde. Ortiz je bio zaposlen na Hanter Koledžu na kojem je diplomirao pre nego što je bio rasporedjen u Iraku i mislio je da će ga posao čekati kada se vrati, ali se to nije sasvim obistinilo.

«Kada sam se vratio na posao u januaru ove godine, otkrio sam dve stvari. Prvo, da sam zadržao posao, ali ne u istom statusu, i drugo da će moje radno mesto uskoro biti ukinuto jer je bilo finansirano iz donacije koje ističe.»

Majkl Ortiz zna da ima ograničeno vreme da pronadje posao. Njegova žena takodje traži posao mada nije radila poslednjih pet godina da bi pomogla u plaćanju računa i školovanju dece. Uprkos poteškoćama, Ortiz i Frenč su deo rastućeg demografskog trenda medju veteranima. Prošle godine, prema podacima Sekretarijata za rad, medju veteranima rata u Iraku, starim od 18 do 24 godine, stopa nezaposlenosti iznosila je 18,7 odsto, u poredjenju sa 10,4 odsto medju ne-veteranima u istoj starosnoj grupi. Medjutim, stopa nezaposlenosti medju svim veteranima, bez obzira na godine života, iznosila je 3,9 odsto, što je manje od opšte stope nezaposlenosti koaj iznosi 4,4 odsto.

XS
SM
MD
LG