Linkovi

SAD i Indija zajedno protiv siromaštva i gladi


SAD i Indija zajedno protiv siromaštva i gladi
<!-- IMAGE -->

SAD i Indija proširuju naučnu i tehnološku saradnju u cilju smanjenja siromaštva i gladi. Zamenik američkog podsekretara za poljoprivredu, Elen Terpstra, rekla je da će američko-indijska Incijativa za poljoprivredna znanja pomoći indijskim zemljoradnicima da unaprede aktivnosti kao što su prerada hrane i upravljanje vodenim resursima. Time će se takodje pomoći univerzitetima u Indiji da razviju službe za pomoć zemljoradnicima da dobiju veće prinose uz manje troškove.

Važan deo te inicijative je stipendijski program za medjunarodnu nauku i tehnologiju Norman Borlaug. Tim programom finansira se kratkoročna obuka u SAD naučnika i političara iz zemalja u razvoju. Cilj obuke je da se pomogne naučnicima, poljoprivrednicima i poljoprivrednim funkcionerima da prihvate nove forme tehnologije i metode hvatanja u koštac sa problemima kao što su suše i bolesti useva.

Stipendija je imenovana po američkom naučniku i dobitniku Nobelove nagrade, Normanu Borlaugu, nazvanom “otac zelene revolucije.” Njegov pronalazak vrsta pšenice sa znatno većim prinosom pomogao je da se suzbiju velike nestašice hrane u Indiji i Pakistanu 1960-tih godina, što je milione ljudi spasilo smrti od gladiu.

Danas, sa stanovništvom većim od milijardu ljudi, Indija ima 12-tu po veličini privredu u svetu, a treću u Aziji. Egzistencija skoro dve trećine njene populacije zavisi od poljoprivrede. Na tu granu privrede otpada 21 odsto bruto nacionalnog proizvoda.

SAD će ove godine obučiti oko 100 stipendista iz dvadeset zemalja. 15 od njih su Indijci. Elen Terpstra je izrazila nadu da će indijske stipendiste “ biti inspirisane i da će se vratiti kući sa namerom da doprinesu kvalitetu, bezbednosti i dostupnosti hrani.”

“ U tom programu objedinjeni su naučni rad, obrazovanje i medjunarodno partnerstvo” rekao je američki sekretar za poljoprivredu Majk Džohans. “ Uveren sam” rekao je on “ da će ti stipendisti pomoći da se sa velikim elanom nastavi borba protiv gladi.”

XS
SM
MD
LG