Linkovi

Nobelova nagrada za mir u pravim rukama


<!-- IMAGE -->

Muhamed Junus je osnovao Gramin banku pre 30 godina. Gramin na bengali jeziku znači selo. Junus je predstavio svoj koncept seoske banke 1976, kao način odobravanja kredita bez učešća, radi pomoći siromašnim ljudima da započnu mali biznis, kao što je odgajanje živine ili držanje privatnih telefonskih govornica. Junus kaže da su više od 90 odsto kredita dobile žene.

«Usmerenje ka ženama je neka vrsta reakcije… Konvencionalno bankarstvo je nepravedno. Kako finansijski sistem može da odbaci dve trećine svetske populacije? Nešto nije u redu. Treba da napravimo finansijski sistem koji je sveobuhvatan, u kojem niko nije odbijen. Kredit bi trebalo shvatiti kao ljudsko pravo», kaže Junus. Gramin banka danas ima više od 2200 filijala širom Bangladeša, u kojima opslužuje 6 miliona članova-korisnika u 71 hiljadi sela. Ove godine, banka očekuje da će obezbediti više od 800 miliona dolara u kreditima – većinom manjim od 100 dolara. Koncept koji je osmislio Muhamad Junus se proširio i sada obuhvata 52 partnera u 22 zemlje u Africi, Latinskoj Americi i Bliskom istoku. Junus je ove godine nagrađen Nobelovom nagradom za mir. Ole Danbolt, predsednik Nobelovog komiteta, izjavio je da je Junus lider koji je pokazao da «čak i najsiromašniji među siromašnima mogu da rade da bi obezbedili svoj razvoj».

«Trajan mir ne može da se postigne ako velike populacije ne pronađu način da se izvuku iz siromaštva. Mikro krediti su jedan od načina. Razvoj sa dna takođe ide u prilog razvoju demokratije i ljudskih prava», rekao je Ole Danbolt. Državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da je Muhamad Junus «izvukao iz siromaštva milione, omogućivši im pristup finansijama da bi poboljšali život». Ona je rekla da Sjedinjene Države čestitaju Nobelovom komitetu na «izvanrednom izboru ovogodišnjeg laureata, kome», kako je rekla, «i mi šaljemo najtoplije priznanje za izuzetan doprinos smanjenju svetskog siromaštva».

XS
SM
MD
LG