Linkovi

Rajs: Sankcionisanje Pjongjanga i Teherana


Rajs: Sankcionisanje Pjongjanga i Teherana
Rajs: Sankcionisanje Pjongjanga i Teherana
<!-- IMAGE -->

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da je Savet bezbednosti UN uveo sankcije Severnoj Koreji zbog severnokorejskog programa nuklearnog oružja.

«To su veoma jasna pravila o tome šta bi, a šta ne bi trebalo dozvoliti da udje u Severnu Koreju. Radi se o snažnom instrumentu da se zaustavi opasan i sumnjivi tovar. Tu je i zabrana na luksuznu robu, što će mislim biti problem za režim koji je oduvek uživao u luksuzu dok njegov narod – njegov veliki deo – gladuje,» izjavila je sekretar Rajs.

Savet bezbednosti UN zahteva da Severna Koreja prekine svoj program nuklearnog oružja i vrati se šestostranim pregovorima. U tim pregovorima pored Severne Koreje učestvuju Južna Koreja, Kina, Rusija, Japan i Sjedinjene Države. Sekretar Rajs je istakla da je «globalni režim za prevenciju i suzbijanje trgovine oružjem za masovno uništenje, ugrožen ali nije prekršen».

«Najveći izazov zabrani trgovine dolazi od zemalja koje krše svoje garancije da će poštovati Sporazum o neširenju nuklearnog oružja. Severnokorejski režim je jedan takav slučaj, ali je to i Iran. Iranska vlada posmatra i sada može da vidi da će medjunarodna zajednica odgovoriti na pretnje trgovinom nuklearnim oružjem. Očekujem da Savet bezbednosti počne rad ove nedelje na rezoluciji o sankcijama Iranu tako da bi iranska vlada trebalo da razmotri kurs na kojem je, a koji bi jednostavno mogao da vodi ka daljoj izolaciji,» rekla je državni sekretar.

Ona je stakla da sada postoji koalicija zemalja koje se zalažu za «promenu u ponašanju Irana u odnosu na njegov nuklearni program». Sada je veoma jasno da je «Iran problem», rekla je Rajs. To je pravi put za takve aktivnosti i to je jedini način da se upotrebi diplomatija za razrešenje tih slučajeva».

XS
SM
MD
LG