Linkovi

Drašković: Srbija u Partnerstvu za mir pre Ahtisarijevog predloga


Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković izjavio je u Briselu da se, u razgovoru s generalnim sekretarom NATO-a Japom de Hop Sheferom, založio za ulazak Srbije u Partnerstvo za mir pre nego što izvestilac UN Marti Ahtisari bude izneo svoj predlog budućeg statusa Kosova - zato što bi time bila eliminisana mogućnost političkog i bezbednosnog vakuuma.

Sa uverenjem da bi što skoriji ulazak Srbije u Partnerstvo za mir pomoglo rešavanju brojnih krupnih pitanja, između ostalog i lakšeg zaključenja obaveze pune saradnje sa Hagom, ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Drašković je danas razgovarao sa prvim čovekom vojnog saveza, Jap de Hop Sheferom. Prenio mu je stav da bi Partnerstvo za mir dalo poruku Miloševićevim snagama da nema povratka na vreme izolacije, što bi, uveren je ministar Drašković, obeshrabrilo i mrežu koja štiti haške optuženike, nakon čega bi bilo mnogo lakše ispunjenje haške obaveze. Partnerstvo bi pomoglo i u političkom vakuumu nakon izbora u Srbiji, tvrdi šef srpske diplomatije.

“Situacija na zapadnom Balkanu može veoma brzo da postane nestabilna... Mir može da bude ugrožen, ali ne mogu da se složim sa zaključkom da zbog toga Srbija ne može da uđe u Partnerstvo za mir”, izjavio je Drašković.


Generalni sekretar NATO, Jap de Hop Shefer, podseća, sa svoje strane, da je puna saradnja sa Hagom i hapšenje i Mladića još uvek uslov za Parterstvo:

"Poznato vam je kakvi su uslovi za prijem u Parterstvo za mir za Srbiju. O tome sam razgovarao sa ministrom Draškovićem- reč je o opšte poznatim stvarima, koje se nisu promenile. U tom smislu, važno je da iz Srbije dolaze pozitivni signali, kako bi smo razmotrili da li je mguće da se zemlja pridruži Parterstvu. Znam da je ministar Drašković zagovornik evro-atlantske integracije Srbije i posebno je važno da takve stavove deli što veći broj srpskih političara".

XS
SM
MD
LG