Linkovi

Sony, Nintendo i Microsoft predstavili nove proizvode


U SAD praznična sezona je na pragu. Za mnoge je to period kada se viđaju sa porodicom i prijateljima i razmenjuju poklone. Međutim, kada je reč o biznisu u oblasti elektronske industrije, praznična sezona znači početak rata, jer se velike kompanije bore - za novac potrošača.

Proteklih nedelja ovo je postala poznata slika širom Sjedinjenih Država – na stotine ljudi danima stoje u redu ispred prodavnica elektonskih uređaja čekajući nove proizvode. Ispred radnje kompanije Circuit City u Njujorku čekali su na novu konzolu za video igre firme Sony - PlayStation 3.

«Izostao sam sa posla tri dana i ako moj šef sazna dobiću otkaz, ali Playstation 3 je vredan toga», kaže ovaj momak.

Playstation 3 se u Americi prodaje za oko 600 dolara. Iako je cena visoka, stručnjaci kažu da Sony gubi 300 dolara po konzoli, zbog HD tehnologije i kašnjenja prilikom izbacivanja proizvoda na tržište. Međutim, Žan-Pjer Ofret, direktor programa za tehnološki menadžment na Univerzitetu Džordž Mejson, kaže da je Sony morao da razmišlja o dugoročnom cilju i već sada pusti konzolu u prodaju.

«Imati igre na raspolaganju, širok izbor igara, za korisnike različitog uzrasta. Playstation na tržištu ohrabruje izdavače da prave igre za njega», objašnjava Ofret.

Godišnji obrt industrije video igara je 20 milijardi dolara. Konkurentske kompanije, kao što su Microsoft ili Nintendo, bore se sa Sony-jem za deo tržišta. Nintendo je takođe pred praznike pustio u prodaju svoju novu konzolu Wii. Vizualno, ona nije toliko sofisticirana kao PS3, ali strategija kompanije Nintendo je da se fokusira na sadržaj, a ne grafiku.

«Nintendo je malo više striktna konzola za igre. Njihova ciljna grupa su mlađi potrošači nego što je to slučaj sa Microsoft-om ili Playstation-om», kaže Ofret.

Još jedna prednost Nintenda jeste činjenica da je Wii najjeftinija konzola na tržištu. No, elektronski ratovi ne odnose se samo na video igre .

Prošlog utorka, Microsoft je lansirao Zune, portabl muzički uređaj za slušanje i arhiviranje digitalne muzike, sličan konkurentskom iPod-u, kompanije Apple. Na žurci povodom toga, predsednik Microsoft-a, Bil Gejts, rekao je da Zune sa svojim mogućnostima za šerovanje muzike, nudi nešto posebno u donosu na iPod.

«Mislimo da će ljubitelji muzike poput vas umeti da cene mogućnost da dele stvari između sebe. Stoga, kada otvorite kutiju sa Zunom, to je u stvari dobrodošlica u društvo, jer se radi o nečem novom i drugačijem», rekao je Bil Gejts.

Pored toga, Zune ima veći ekran od iPoda i FM radio, ali Ofret kaže da ima nekih mana, koje bi mogle da utiču prodaju, bar na početku.

«Mislim da će početak za Zune biti malo sporiji, zato što Microsoft ima mnogo manje pesama za daunloudovanje nego Apple», ističe Ofret.

Od igara do muzike, ima mnogo toga o čemu razmišljaju i proizvođači i potrošači elektronike, a sezona kupovine poklona tek počinje.


XS
SM
MD
LG