Linkovi

Prema predanju praznik Dan zahvalnosti datira još iz davne 1621.


Prema predanju praznik datira još iz davne 1621. godine kada su engleski doseljenici na plantaži Plimut, u današnjoj saveznoj državi Masačusets, jedva preživeli svoju prvu zimu u Novom svetu. Sledeće jeseni, znak zahvalnosti za bogatu žetvu, podelili su svoju trpezu sa susednim indijanskim plemenom Vampanog.

Proteklih deset godina Tobijas Vanderhup, iz masačusetskog plemena Akvina Vampanog, putuje Sjedinjenim Državama prikupljajući podatke. Ovog meseca posetio je Muzej Indijanaca severne i južne Amerike, ovde u Vašingtonu, i sa posetiocima muzeja razgovarao o početku proslave Dana zahvalnosti.

“ Najveća greška je u tome što se navodi da su Indijanci bili pozvani na gozbu u Plimutu“.

Vanderhup veruje da, i pored toga što je njegovo pleme prihvatilo engleske došljake i sa njima potpisalo sporazum, oni nisu živeli u ljubavi. On smatra, kada su Englezi tokom proslave velike žetve postali goropadni i počeli da pucaju iz pušaka zbog čega su se pripadnici plemena Vampanog zabrinuli:

“ Došljaci su proslavljali dobru žetvu, ali naši ljudi to nisu znali i mislili su da se Englezi možda pripremaju za rat. Mislim da su predstavnici Indijanaca došli u Plimut kako bi se uverili da je sporazum o ne napadanju još uvek na snazi, i da nije bilo poziva na gozbu.“

Kako kaže Vanderhup, devedeset pripadnika plemena Vampanog je bukvalno upalo na proslavu brojčano nadmašivši doseljenike kojih je bilo dvostruko manje, tako da Vanderhup pretpostavlja da Englezi nisu imali drugog izbora nego da ih pozovu da im se pridruže za trpezom.

“Proslava je trajala nekoliko dana, ali sam siguran da je bilo dosta napetosti, a ne samo zabave i plesa.“

Ipak, mir Engleza i plemena Vampanog trajao je oko pedeset godina, tako da od današnjih hiljadu i sto pripadnika tog plemena tri stotine živi na ostrvu Martas vinjard, u Masačusetsu, nedaleko od mesta gde su pre 400 godina živeli njihovi preci. Mada su okruženi velikim, modernim gradovima, i već stotinama godina u kontaktu sa naseljenjim Evropljanima, Indijanci plemena Vampanog i dalje održavaju svoje vrlo karakteristične običaje i kulturu i to se po mišljenju Tobijasa Vanderhupa nikada neće promeniti. Vanderhup kaže da neki pripadnici plemena Vampanog, zajedno sa drugim indijanskim plemenima, Thanksgiving obeležavaju kao Dan žalosti, u znak sećanja na milione urodjenika koji su izgubili živote po dolasku engleskih doseljenika. Ostali indijanci, praznik Thanksgiving proslavljaju obilnom trpezom, na kojoj je pečena ćurka, pire krompir, umak od pečenja i džem od brusnica. Međutim, čak i za one Indijance koji proslavljaju poslednji četvrtak u novembru, kaže Vandrhup, taj praznik nema isto značenje kao za one Amerikance čiji su se preci naselili ovde, davne 1621. godine.

XS
SM
MD
LG