Linkovi

Za zemlje u razvoju laptop kompjuteri po ceni od 100 dolara


Pet hiljada novih, jeftinih laptop kompjutera, biće razdeljeno širom sveta deci iz siromašnih porodica. Biće to prvi korak u programu čiji cilj je da se svoj deci u svetu omogući pristup internetu i savremenom obrazovanju.

Besprofitna organizacija ”Leptop za svako dete“ stavila je sebi u zadatak da siromašnu decu u svetu opremi jeftinim računarima. Doktor Nikolas Negroponte je predsednik te organizacije:

Pre oko godinu i po dana odlučili smo da pokrenemo projekat za konstruisanje kompjutera od sto dolara i da to bude neprofitna, humanitarna akcija.“

Zelena mašina, kako ga neki nazivaju, nije igračka već jeftin, štedljiv i izdržljiv prenosni kompjuter. Nikolas Negroponte, koji je osnovao medijsku laboratoriju na Masačusetskom institutu za tehnologiju, izjavio je ove nedelje u Vašingtonu da će pet hiljada ovih kompjutera uskoro biti poslato u Brazil, Argentinu, Nigeriju, Libiju i Tajland, radi testiranja na terenu. On kaže da je ohrabren reagovanjem kompjuterske industrije.

Mnoge velike kompanije su promenile ranije mišljenje i sada kažu da su zainteresovane za ovo. To je sjajno. Kada ljudi kažu da će nam biti konkurencija - to je muzika za naše uši. Želeli bismo da što veći broj laptop računara stigne u dečije ruke.“

Kvanta, najveći svetski proizvodjač laptop kompjutera i partner u ovom poslu, učestvovao je u konstruisanju uredjaja koji radi na pet jezika i troši veoma malo struje.

Troši manje od dva vata, dok pravi laptop troši do 40 vati. Želeli smo da napravimo kompjuter koji koristi struju generisanu ljudskom snagom

Laptop od sto dolara u stvari košta oko 150, ali se prodaje za sto. Negroponte je uveren da će realna cena pasti, kada se više vlada i medjunarodnih organizacija bude uključilo u program.

XS
SM
MD
LG