Linkovi

Predsednik uoči Dana zahvalnosti pomilovao dve ćurke


Pripremajući se za američki praznik Dan zahvalnosti, predsednik Džordž Buš je učinio tradicionalan gest i pomilovao dve ćurke. Koliko je poznato, dve pomilovane ptice nisu počinile nikakav zločin prema ljudima ili drugim životinjama. Njihov jedini prekršaj je to što su ćurke, i to uoči Dana zahvalnosti, kada se po tradiciji Amerikanci goste ćurećim pečenjem. Za razliku od miliona drugih, manje srećnih ptica, ove dve su predsedničkom milošću poštedjene od mesarevog noža.

”Ovoga jutra, dodeljujem im puno predsedničko pomilovanje, kako bi mogle da odžive svoje živote, bezbedne koliko god je to moguće.“

Pomilovane ćurke, poreklom iz države Misuri, poslate su zatim u Kaliforniju gde će u tamošnjem Diznilendu biti počasni upravitelji parade, održavane u čast Dana zahvalnosti. Bilo je to 59. predsedničko pomilovanje ćurki, koje organizuju uzgajivači peradi. Tokom ceremonije u ružičnjaku Bele kuće predsednik Buš je rekao da je ovaj praznik prilika za sve Amerikance da izraze zahvalnost za sve što im život pruža:

”Tokom našeg puta kroz istoriju, od nekoliko malih naseobina do možne zemlje, Amerikanci su uvek bili zahvalan narod. Tako je i ove godine. Zahvalni smo na našoj lepoj zemlji, na žetvi dovoljno velikoj da hrani sve nas, a i dobar deo sveta. Zahvalni smo za naše slobode, za naše porodice i za sam život.“

Predsednik Buš i prva dama Lora Buš provešće praznik u predsedničkom odmaralištu Kemp Dejvid, nedaleko od Vašingtona. U prestonicu će se vratiti u subotu, pre nego što krenu u Estoniju i Letoniju, gde će predsednik prisustvovati samitu NATOa. Put će ga odvesti i u Jordan, gde će se sastati sa iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem.

XS
SM
MD
LG