Linkovi

Vizner: SAD će podržati Ahtisarijeve zaključke


Američki izaslanik za Kosovo Frenk Vizner izjavio je da je bolje sačekati da se završe izbori u Srbiji pa da onda izaslanik UN Marti Ahtisari predstavi svoje predloge o statusu Kosova.

Vizner je najavio da će SAD podržati Ahtisarija u njegovim zaključcima i istakao da rešenje mora da bude izvodljivo, da bude pravedno za sve strane, da ga prihvati većina i da treba da bude omogućeno da ogromna većina Kosovara živi s tim rešenjem. Nadam se, rekao je Vizner, da će posle konačnog rešenja statusa Kosova biti uspostavljen konstruktivan odnos Srbije i Kosova i da će nestati ograničenja u odnosima Srbije i SAD, dve države koje su u prijateljskim odnosima više od 100 godina.

Izjavu američkog diplomate, savetnik srpskog premijera Aleksandar Simić ocenio je kao ohrabrujuću i dodao da Vlada očekuje da će iskazana dobra volja SAD da imaju dobre odnose sa Beogradom, biti utemeljena na poštovanju međunarodno priznatih granica i teritorijalne celovitosti Srbije. Izjava Frenka Viznera znači i da se na teritoriji Srbije ne može stvarati nova albanska država, smatra Aleksandar Simić.

A politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je da njegova zemlja očekuje da će predlog specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija biti doprinos stabilnosti u regionu. Nije bitno samo pitanje statusa koliko je važno da je rešenje rezultat procesa i kompromisa, da nema gubitnika i frustracije i da je povećana stabilnost i bezbednost, rekao je Miroslav Lajčak.

XS
SM
MD
LG