Linkovi

Program pristupanja EU usaglasiti sa svim zainteresovanim


Potpredsjednik crnogorske Vlade Gordana Đurović najavila je da će u usaglašavanje državnog programa za pristupanje Evropskoj uniji biti uključeni svi zainteresovani za projekat evropskih integracija.

Donošenje državnog programa za pristupanje Evropskoj uniji očekuje se nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom. Đurović je kazala da će usaglašavanje i razrada državnog programa u Vladi početi nakon potpisivanja Sporazuma.

"U njegovo usaglašavanje i razradu biće uključeni svi zainteresovani za projekat evropskih integracija", rekla je ona.

Predstavnici pojedinih opozicionih partija i nevladinog sektora zatražili su ranije da u izradu tog dokumenta budu uključene sve društvene strukture, a ne samo Vlada, s obzirom na značaj tog pitanja.

Đurović je saopštila da će crnogorska Vlada 30. novembra usvojiti akcioni plan za jačanje administrativnih kapaciteta u cilju sprovođenja budućeg Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ona je pozitivnom ocijenila nedavnu odluku ministara Evropske unije, koji su odobrili mandat za pregovore o viznim olakšicama zemljama regiona.

Poslanici crnogorskog parlamenta nisu danas podržali predlog Narodne stranke da se dnevni red Skupštine dopuni rezolucijom o privrženosti Crne Gore načelu poštovanja nepovredivosti, teritorijalne cjelovitosti, integriteta i suverenosti svih država.

U rezoluciji koju je podnijela NS, navodi se da je nedavna posjeta premijera privremene kosovske vlade Agima Čekua Crnoj Gori, na poziv bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića direktno miješanje Crne Gore u unutrašnje stvari Srbije.

NS je ocijenila da izjave Đukanovića tim povodom predstavljaju prejudiciranje konačnog statusa Kosova i da su na štetu Srbije, kao i da dovode u pitanje prijateljske odnose Crne Gore sa Srbijom.

XS
SM
MD
LG