Linkovi

UN objavile da je prošlog meseca poginuo rekordan broj Iračana


U najnovijem izveštaju UN su saopštile da je broj žrtava medju iračkim civilima dostigao rekord u oktobru, uglavnom kao posledica sektaškog nasilja.

Prošlog meseca u nasilju je poginulo 3709 Iračana, što je nadmašilo prethodni rekord od 3590 ubijenih u julu. Takodje su navedeni podaci iračkog ministarstva zdravlja da su preko 400 ubijenih bili žene i deca.

U eksploziji bombe pored puta, južno od Bagdada ubijeno je sedam pripadnika iračkih snaga bezbednosti, dok je američka vojska u Iraku saopštila da je jedan američki vojnik juče ubijen u bombaškom napadu.

U Vašingtonu, komandant marinskih snaga general Džjems Konvej izjavio je da bi taj rod američkih oružanih snaga trebalo da bude povećan zbog misija u Iraku i Avganistanu. On je dodao da će vojni zvaničnici razmotriti i eventualnu promenu rasporeda rotacije snaga u Iraku. U medjuvrmenu, britanski zvaničnici su saopštili da planiraju da početkom sledeće godine prenesu na iračku vladu kontrolu nad Basrom, lučkim gradom na jugu zemlje.

Bejrut traži pomoć Ujedinjenih nacija

Libanska vlada zatražila je pomoć Ujedinjenih nacija u istrazi ubistva Pjera Džemajela, ministra industrije i glasnog protivnika sirijskog uticaja u Libanu. Generalni sekretar UN-a, Kofi Anan, izjavio je da prosledio libanski zahtev Savetu bezbednosti kako bi preduzeo «potrebne korake».

Vlasti u Bejrutu traže pomoć istog tima koji je istraživao ubistvo bivšeg premijera Rafika Haririja, i za njega osumnjičio sirijske zvaničnike. Predsednik Buš je za to vreme obećao da će SAD podržati Liban u naporima da se odbrani od iranskog i sirijskog upliva u njegovu politiku.

Buš je telefonom razgovarao sa libanskim premijerom Fuadom Siniorom koji je obećao da njegova zemlja neće biti zastrašena ubistvom još jednog istaknutog anti-sirijskog političara. Inače, u Libanu je otkazana proslava današnjeg praznika nezavisnosti, a proglašena su tri dana žalosti zbog ubistva Pjera Džemajela.

Severna Koreja ne odustaje od nuklearnog programa

Severna Koreja saopštila je da neće odustati od nuklearnog programa uoči početka pregovora šest država, a koji treba da se nastave u decembru.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap prenela je reči zamenika severnokorejskog šefa diplomatije, Kang Sok-džua, koji se zapitao kako bi Pjongjang mogao da odustane od svog nuklearnog oružja tako blizu početka pregovora, i nagovestio da Severna Koreja nije testirala svoje oružje da bi ga se jednostavno odrekla.

Portparol Stejt Departmenta izjavio je da američki predstavnik u pregovorima, pomoćnik državnog sekretara Kristofer Hil «ne vidi ništa uznemirujuće u komentaru severnokorejskog diplomate, i ne smatra da se Severna Koreja povlači iz pregovora». Hil veruje da će se šestostrani pregovori nastaviti sredinom decembra.

IAEA uskratila podršku Teheranu

Ambasadori zemalja članica Medjunarodne agencije za atomsku energiju odlučili su da uskrate podršku iranskom zahtevu za pomoć u dovršetku nuklearnog rekatora nedaleko od Teherana.

Diplomate su apelovale na upravni odbor agencije, koji u četvrtak treba da razmotri više od 800 zahteva svojih članica, da odloži donošenje odluke o tehničkoj pomoći izgradnji reaktora u Araku.

Nekoliko zemalja u razvoju podržava pomoć Iranu, i smatra da bi zahtev Teherana mogao da se ponovo razmotri u budućnosti. No, SAD i druge zapadne zemlje veruju da agencija UN ne treba da pruži pomoć Teheranu, jer bi reaktor u Araku mogao da pomogne Irancima da razviju nuklearno oružje.

XS
SM
MD
LG