Linkovi

Nikolas Berns: Pouzdano znamo da su snage NATO na Kosovu u stanju da održe red i mir


Na brifingu o predstojećem samitu NATO-a u Rigi, američki državni podsekretar Nikolas Berns osvrnuo se juče na pitanja koja će se naći u fokusu pažnje tog sastnka na vrhu. Izmedju ostalog, bilo je reči i o Kosovu.

”Moramo da obezbedimo da snage NATO-a koje su rasporedjene u nekoj zemlji mogu u toj zemlji i da operišu,“ rekao je Nikolas Berns i podsetio da se to nije desilo na Kosovu u martu 2004. godine.

Tokom nasilja nad Srbima u kojem je bilo smrtnih slučajeva i razaranja crkava i domova, pripadnici NATO snaga nisu dovoljno brzo i efikasno reagovali zbog restrikcija nametnutnih od zemalja iz kojih pripadnici tih snaga potiču, ukazao je visoki američki zvaničnik, napomenuvši da se NATO posle martovskog nasilja obavezao da se tako nešto nikada više ne ponovi i ukinuo restrikcije u odnosu na svoje snage na Kosovu.

”Početkom 2007. približava se tranzicija na konačni status Kosova - o čemu će svakako biti reči na samitu - i mi pouzdano znamo da su snage NATO-a na Kosovu, koje broje 15 hiljada vojnika, u stanju da održavaju red i mir. Ukoliko dodje do nasilja, demonstracija ili remećenja javnog reda i mira, NATO trupe će to zaustaviti,“ izjavio je američki državni podsekretar Nikolas Berns.

Osvrćući se na Partnerstvo za mir, on je pozvao njegove članice - medju kojima su i Hrvatska, Albanija i Makedonija - da nastave blisku saradnju sa Alijansom u kojoj žele i punopravno članstvo.

Izgleda da će medju njima Hrvatska prva postati članica NATO-a. Nikolas Berns je rekao da je američki predsednik Buš izrazio podršku učlanjenju Hrvatske u NATO 2008. godine.

Drašković: Srbija ne prihvata nametnuto rešenje

Ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Drašković je evropskim parlamentarcima poručio da Beograd neće prihvatiti nametnuto rješenje za Kosovo, insistirajući da se mora poštovati teritorijalni integritet Srbije, uz uvažavanje potrebe kosovskih Albanaca za samoupravom.

Tokom razmjene mišljenja sa evropskim parlamentarcima, šef diplomarije Srbije, Vuk Drašković je naglasio da zemlji treba evro-atlantski integracioni podsticaj- prijem u Partnerstvo za mir, nastavak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Na taj način, ukazuje on, podržaće se demokratske snage u Srbiji, a konačno će da izgube pozicije ultranacionalisti i ostaci Miloševićevog režima.

Značiće to i nesmetan put prema realizovanju posljednjeg krupnog medjunerdonog zahtjeva, hapšenju i transferu u Hag Ratka Mladića, smatra Drašković.

Kada je o aktuelnom procesu pregovora o kosovskoj budućnosti riječ, ministar Drašković naglašava - Beograd neće pristati na nametnuto rješenje, kao što ni rješenja koja vode eventualnoj nezavisnosti Kosova ne smatra konačnim. I tada će Srbija nastaviti da se svim diplomatskim sredstvima bori za svoju legitimnu teritoriju, najavljuje šef srpske diplomatije.

Ministar Drašković upozorava da bi eventualna nezavisnost za Kosovo povukla brojna druga pitanja, poput pitanja sudbine Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG