Linkovi

Vebsajt nedelje: Kolekcija mapa Teksaškog univerziteta


Biblioteka Univerziteta države Teksas poseduje veliki broj geografskih mapa, od kojih su neke napravljene pre više vekova. Zahvaljujući internetu, kopije tih mapa sada su dostupne zainteresovanima u čitavom svetu. Izveštava saradnik Glasa Amerike, Art Čajms.

Kartografija je prastara veština koja doživljava revoluciju zahvaljujući razvoju interneta. Na medjunarodnoj kompjuterskoj mreži sada su bazirani savremeni geografski informacioni sistemi, ali i sve moguće vrste mapa. Biblioteka Univerziteta države Teksas skenirala je deo svoje kolekcije koji je sada dostupan na adresi lib-tačka-uteksas-tačka-edu-kosa crta-maps. Bibliotekar Pol Rasko kaže da je skeniran veliki broj mapa, ali da je to samo deo čitave kolekcije od gotovo četvrt miliona mapa:

”Sada je na internetu dostupno nešto više od 11 hiljada mapa. Najvažnije je da su te mape oslobodjene autorskih prava, što znači da svako može da ih koristi u bilo kakve svrhe - komercijalne i nekomercijalne.“

Mnoge od tih mapa u javnom domenu izradile su američke državne agencije, čak i CIA. Tu su političke mape, istorijske mape kao i specijalne, takozvane tematske mape, koje prikazuju na primer naftovode u oblasti Kaspijskog mora ili raspored etničkih grupa u Libiji.

”Deca po školama koja rade neki domaći zadatak mogu da nadju mapu nalazišta nafte na Bliskom istoku ili mapu na neku drugu temu. Takodje imamo linkove za druge sajtove. Posebno rado pomažemo obrazovnim institucijama i reagujemo na zahteve nastavnika.“

Bibliotekar Pol Rasko kaže da sajt ima prosečno milion i 750 hiljada hitova nedeljno, a čak i dvostruko više kada neki tekući dogadjaj podstakne ljude da tragaju za mapama.

”U vreme krupnih dogadjaja dodajemo relevantne linkove. Na primer, sada imamo linkove u vezi sa nedavnim izborima u Americi. Mnoge novinske kuće i druge organizacija u svetu neprestano izradjuju nove mape. Mi to ne možemo, ali mozemo da prikupljamo i objavljujemo linkove.“

Pol Rasko kaže da, ako na sajtu Univerziteta države Teksas ne nadjete mapu koja vam je potrebna, možete da se javite imejlom pa će biblioteka pokušati da vam pomogne. Ako vas zanima, ovo je LINK za sajt sa mapama Teksaškog univerzitetra.

XS
SM
MD
LG