Linkovi

Junus: Nobelova nagrada za mir povezala siromaštvo i mir


Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir, Muhamad Junus, izjavio je da ta nagrada usmerava pažnju međunarodne javnosti na vezu izmedju ublažavanja siromaštva i održavanja mira.

Predsednik Gramin banke iz Bangladeša, Muhamad Junus, izjavio je da je Nobelova nagrada za mir unela veliku promenu u njegov život.

«Odjednom ste u centru pažnje, centru globalne pažnje i svaka vaša reč se analizira i svaki vaš potz se prati».

Gramin banka je finansijska institucija specijalizovana za odobravanje mikro-kredita, što se svodi na pozajmljivanje malih suma novca siromašnim ljudima kako bi im se pomoglo da počnu da zaradjuju. Junus kaže da je posebno zahvalan što je nagrada naglasila važnu vezu izmedju siromaštva i mira, dodajući da je suzbijanje siromaštva važan deo održanja mira u svetu.

«Posebno sam srećan što je Nobelova nagrada za mir učinila fantastičnu stvar za nas – povezala je siromašrvo i mir. To je poruka koja se na neki način izgubila. Bio sam veoma srećan što je nagrada podvukla tu vezu, da je siromaštvo pretnja miru».

Junus je naglasio da je druga strana tog argumenta to da ignorisanje siromaštva može da stvori uslove koji vode u terorizam.

«Terorizam ne može biti pobedjen pomoću oružja. To nije rešenje. Možete da ga smirite i utišate za neko vreme, dok se ne vrati sa većom snagom. Nobelova nagrada je na neki način naglasila to pitanje, da je siromaštvo stvar kojoj morate da posvetite veliku pažnju, jer u suprotnom, ono postaje osnova za sve vrste nasilja i osnova svih mogućnosti za ugrožavanje mira u svetu».

Junus je osnovao Gramin banku pre 30 godina, kada je 27 dolara iz svog džepa pozajmio jednoj ženi u Bangladešu, koja je pravila stoličice od bambusa. Danas, kaže Junus, banka pozajmljuje skoro milijardu dolara godišnje u malim kreditima od prosečno 130 dolara. On dodaje da većinu od oko 7 miliona klijenata banke, čine žene iz Bangladeša koje, kako je rekao zaslužuju da dele slavu.

«Tu je još jedna poruka, da su siromašne žene u Bangladešu zaslužile Nobelovu nagradu i da su one u stvari laureati. One su te koje će je i primiti».

Junus je rekao da su milioni korisnika Gremin banke istovremeno vlasnici njenih deonica i naglasio da jeu prvom trenutku želeo da ih sve povede sa sobom u Norvešku da prime nagradu.

«Kada je Nobelov komitet saopštio da polovina nagrade ide meni, a polovina Gramin banci, rekao sam da ću dovesti vlasnike banke da prime nagradu, svih sedam miliona njih. Oni su se pomalo uplašili, zato jer je celokupna populacija Norveške samo 4 ipo miliona».

Junus je naglasio da pozajmljivanje novca siromašnima za njega i njegovu banku ne predstavlja samo biznis, već i životno opredeljenje.

XS
SM
MD
LG