Linkovi

Džordž Buš: Pozivamo medjunarodnu zajednicu da podrži vladu premijera Siniore


SAD su danas osudile ubistvo libanskog ministra Pjera Džemajela, ocenivši to kao čin
terora koji je imao za cilj da zastraši libansku vladu.

Predsednik Buš, koji se nalazi na Havajima, osudio je ubistvo i poručio da će SAD podržati napore libanske vlade da se odbrani od pokušaja Sirije, Irana i njihovih saveznika da izazovu nestabilnost i nasilje u Libanu. Buš je pozvao Savet bezbednosti UN da hitro reaguje.

"Pozivamo medjunarodnu zajednicu da podrži vladu premijera Siniore a jedan očigledan način pružanja te podrške je da Savet bezbednosti UN preduzme sve preostale potrebne korake ka uspostavljanju specijalnog tribunalakoji bi sudio osumnjičenima za ubistvo bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja.»

Nasralah je pozvao svoje sledbenike da se priprema za masovne demonstracije kako bi srušili vladu premijera Fuada Siniore, ako i dalje ignoriše zahtev Hezbolaha za formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

Americki podsekretar Berns je rekao da SAD smatraju da je ubistvo Džemajela, istaknutog političara koji je zastupao antisirijsku politiku, čin zastrašivanja vladajuće koalicije. "Smatramo da je dužnost svih zemalja da podrže vladu Fuada Siniore", istakao je on.

Americki podsekretar je podsetio na ubijene članove porodice Džemajel i rekao da je ona imala veoma važnu ulogu u istoriji Libana i "pretrpela veliku tragediju kao porodica". Lider vladajuće koalicije u libanskom parlamentu Saad al-Hariri, sin ubijenog premijera Rafika al-Haririja, ocenio je danas u Bejrutu, da je Sirija imala ulogu u ubistvu Pjera Džemajela. Sirija je osudila ubistvo libanskog ministra, nazvavši ga "zločinom dostojnim prezira".

Libanski ministar za industriju i lider maronitskih hrišćana u Libanu, Pjer Gemajel, ubijen je u Bejrutu. Na njega je otvorena vatra na ulici u hrišćanskoj četvrti glavnog grada Bejruta. Prevezen je u bolnicu, ali nije preživeo.

XS
SM
MD
LG