Linkovi

Crna Gora: Ustavni sud neće imati nimalo lak posao


Rad na izradi najvišeg pravnog akta Crne Gore u startu je zaustavljen zahtjevom opozicionih stranaka da se prethodno riješe njihovi predlozi o ocjeni ustavnosti dva “sporna Zakona”.

Gotovo svi predstavnici opozicije u Ustavnom odboru neće učestvovati u radu tog tijela dok se Ustavni sud ne izjasni o predlozima za ocjenu ustavnosti Ustavnog i Zakona o ustavotvornoj Skupštini koji su, po njima, "ključni za čitavu proceduru’’.

Predstavnici Srpske liste, Pokreta za promjene, Socijalističke narodne partije, Narodne stranke i Albanske alternative napustili su sjednicu tog tijela, dok je predstavnik Bošnjačke stranke nastavio rad. Predstavnik NS-a Dragan Šoć rekao je da su članovi Odbora iz opozicije predložili da Odbor zastane sa radom dok Ustavni sud ne riješi dva predloga kojim se osporava ustavnost dva zakona:

’’Polazimo od toga da početak donošenje ustava ne može biti sporan i da ne smije biti pod bilo kakvom sumnjom njenog legitimiteta, a jedini organ koji može skinuti tu sumnju je Ustavni sud’’, kazao je Šoć nakon što je napustio sjednicu Odbora.

Šoć je rekao da opozicija ne želi da na bilo koji način usporava rad na novom Ustavu, ali da ne želi ni da pređe »preko ozbiljnih prigovora ustavnosti koje smo uputili«.

Predstavnik Srpske liste Zoran Žižić kaže da napuštanje opozicije nije dobar početak rada Ustavnog odbora.

’’Dobar početak nije bila ni činjenica da je Zakon o postupku za donošenje Ustava donešen bez opozicije’’, rekao je Žižić.

Predstavnik BS-a Kemal Purišić rekao je da je ostao na sjednici tog tijela, jer je ocijenio da je predlog da Odbor radi, ali da ne odlučuje do odluka Ustavnog suda - dobar. To je predložio predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić koji je pojasnio:

‘’Radićemo ekspertski, pripremati rješenja, ali se politički nećemo izjašnjavati i time ostaviti prostor opoziciji da sačeka odluku Ustavnog suda bez obavezivanja da glasa na Odboru za ova ili ona rješenja. Taj predlog nije prihvaćen od šest predstavnika opozicije, ali jeste od deset članova Ustavnog odbora. Dakle, do odluke Ustavnog suda nećemo donositi odluke, ali ćemo svakako raditi na tekstu ustava’’.

Čitava stvar sada je u rukama Ustavnog suda koji neće imati nimalo lak posao. Poslanici opozicije apelovali su na Ustavni sud da pod hitno riješi oba predmeta i podsjetili da je predlog o ustavnosti Zakona o ustavotvonoj Skupštini podnijet u julu, a da je predlog Zakona o postupku za donošenje i proglašenje novog ustava novijeg datuma.

XS
SM
MD
LG