Linkovi

Sporazum o obnavljanju diplomatskih odnosa Sirije i Iraka


Diplomatski odnosi Sirije i Iraka, prekinuti pre 24 godine, obnovljeni su u utorak, izjavio je predstavnik vlade u Bagdadu Ali el Dabag.

"Najnoviji razgovori krunisani su proklamovanjem nove ere u kojoj će Sirija doprinositi uspostavi bezbednosti i stabilnosti u Iraku i obnovom punih diplomatskih odnosa", izjavio je Dabag, pošto su sporazum o obnavljanju diplomatskih odnosa potpisali ministri spoljnih poslova Iraka Hošijar Zebari i njegov sirijski kolega Valid Moalem.

Šef sirijske diplomatije stigao je u Irak u nedelju, u prvu posetu visokog sirijskog zvaničnika od pada režima Sadama Huseina. U dogovoru koji su potpisali Moalem i Zebari istaknuta je i saglasnost dve zemlje da američke snage ostanu u Iraku sve dok to bude potrebno i da, zatim, njihovo povlačenje budu postepeno. Moalem je ranije apelovao da se utvrdi rok za odlazak oko 140.000 američkih vojnika iz Iraka.

Sirija je diplomatske odnose sa Irakom prekinula 1982. godine, optužujući Bagdad da je podsticao pobunu u Siriji zbog zabrane islamske ekstremne organizacije "Muslimansko bratstvo". Tokom rata Iraka i Irana, od 1980. do 1988. godine, Sirijci su podržavali Iran. Trgovinski odnosi dve zemlje obnovljeni su 1997. godine.

Za SAD ovaj dogovor dve susedne zemlje značajan je zbog toga što se očekuje da će Sirijci sada bolje kontrolisati svoju granicu prema Iraku preko koje, prema američkim izvorima, svakog meseca predje izmedju 70 i 100 stranih boraca i ekstremista.

XS
SM
MD
LG