Linkovi

Blagodet za sve koji se bave preradom i prikupljanjem otpadnog metala


Spektakularno povećanje cene metala u prvoj polovini ove godine je bilo blagodet za sve koji se bave preradom i prikupljanjem otpadnog metala, ali je privuklo i – lopove. Sve veća potražnja u inostranstvu dramatično povećava cenu osnovnih metala, pretvarajući otpatke u vrlo traženu robu.

Može vam se učiniti kao đubre, ali u centru za preradu u Oregonu, to đubre vredi zlata. Zahvaljujući sve većoj potražnji z zemalja kao što su Indija i Kina, cene otpadnog aluminijuma, čelika, cinka i bakra, ove godine su dostigle rekordni nivo. Čak Kar iz Instituta za preradu kaže da, na primer, bala bakarne žice težine dve tone sada vredi deset hiljada dolara, gotovo dvostruko više nego prošle godine.

«Cena proteklih dana premašuje 6 dolara za kilogram, što se nikada nije dogodilo», kaže on.

To je naravno dobra vest za prodavca otpadnih materijala, Erona Vajta, koji kaže da je dobio 180 dolara za prerađenu bakarnu, telefonsku žicu. Ipak, policajci ukazuju da sve to ima i pozadinu. Džef Soloman, iz okružne policije u San Bernardinu u Kaliforniji, kaže da je otpadni metal postao toliko vredan da sada privlači kradljivce.

«Kradu žičanu ogradu oko kuće. Odneće sve što može da se preradi», kaže Soloman.

Najnovije krađe obuhvataju 130 metalnih stubova za svetiljke u Merilendu, više od tri kilometra bakarnih kablova visokog napona u Arizoni, 400 parking satova u Pensilvaniji i 144 bakarna dimnjaka u Oregonu. Gradilišta u Kaliforniji su takođe na meti, jer su bakarne cevi i kablovi na dohvat ruke. Gaj Krest kaže da mu je tokom izgradnje kuće ukradeno 200 metara bakarnih cevi.

«Ta mala krađa me je koštala 1000 dolara da nadoknadim cevi, ali me je zakašnjenje u radovima koštalo još verovatno tri - četiri hiljade», kaže Krest.

Pojedini izvođači počinju da boje bakarne cevi, da bi prodavci mogli da prijave kradljivce koji pokušaju da im ih prodaju. Trgovac iz Oregona, Mat Haslet, kaže da je ceo problem sada doveo do uvođenja novih propisa, da bi se otežala preprodaja ukradenog otpadnog metala.

«Moraju da pokažu nekakav lični dokument, a ako to nemaju, onda od njih ne kupujemo», kaže on.

Bez obzira na nedavni manji pad, cene aluminijuma i bakra su znatno veće od prošlogodišnjih – 17 odsto za aluminijum i čak 53 odsto za bakar. Očigledno dovoljno da namame kradljivce da ukradu bakarni pokrivač sa kupole jedne crkve u Ohaju.

XS
SM
MD
LG