Linkovi

Oli Ren izložio strategiju proširenja Evropske komisije


Večeras je evropski komesar za proširenje, Oli Ren članovima Evropskog parlamenta izložio strategiju proširenja Evropske komisije, politiku kakvu bi unija trebala da primenjuje pri svakom novom ocenjivanju "podobnosti" evropskih kandidata- kada je reč o Balkanu, on, za sada, samo za Hrvatsku vidi jesnu i doglednu evropsku budućnost.

Komesar Ren je evropskim parlamentarcima večeras izneo osnovne tačke evropske strategije, predstavljene javnosti početkom meseca- Uniji kakva je sada, mesta ima za postojeće i dve koje će se uskoro pridružiti, Bugarsku i Rumuniju. Nakon njih, Brisel će morati da poradi na "unutrašnjem uredjenju", postavljajući, istovremeno, jasne zahteve pred buduće članice kako bi se i one, ali i Unija na vreme pripremili za nova proširenja. Najkonkretniji u predvidjanjima komesar Ren je bio u slučaju Hrvatske- on tu zemlju vidi kao članicu Evropske unije do kraja ove decenije- pod uslovom da nastavi sa reformom sudstva, ekonomskim reformama i da se uspešno bori sa korupcijom.

Kada je reč o Srbiji, komesar Ren naglašava da Brisel želi što snažnije veze sa Begradom, veze koje će dobiti na snazi čim Srbija ostvari punu saradnju sa Hagom. U meduvremenu, on podseća na skoro otvaranje pregovora o ublažavanju viznog režima, očekivano potpisivanje regionalnog sporazuma o prostoru slobodne trgovine, uz značajnu ekonomsku pomoć kakvu Unija pruža Srbiji.

Posebnu pažnju je komesar posvetio prilikama u BiH- koracima koji se očekuju od te zemlje kako bi nastavila sa stabilizacijom i približavanjem Briselu. S tim u vezi, ukazuje da se tehnički deo pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju može uskoro završiti, ali pred zaključenjem još uvek stoji prepreka pod imenom reforma policije:

"Direktorat za policijske reforme nastavlja sa poslom, što je deo kompromisa a decembar je konačni rok za predlog o konkretnim reformama. Nakon toga, očekujemo podršku i na političkom nivou, i nadam se da ćemo je, na kraju, i dobiti i pored toga što trenutno postoje značajne poteškoće zbog toga što neki od ključnih političara imaju izražen negativan stav. Gradjani BiH zaslužuju efikasnu i funkcionalnu policiju- ovde nije reč o nekom ukidanju entiteta, već zaista o državnoj strukturi koja treba da bolje služi stanovnicima zemlje, strukturi koju oni, u svakom slučaju, zaslužuju".

XS
SM
MD
LG