Linkovi

Polemika Vlade Srbije i diplomatskih predstavnika Britanije i SAD


Odlazeći britanski ambasador u Beogradu Dejvid Gauen izrazio je uverenje da će status Kosova biti određen u naredna tri meseca i da će ponašanje Beograda prema tom pitanju biti uzeto u obzir i kada se bude razmatralo približavanje Srbije EU i NATO. Veoma je važno imati konstruktivan pristup i imati a umu sve što se na Kosovu dešavalo od 1989. godine, šta se desilo 1999. i šta su uradile Miloševićeve snage, ali i činjenicu da je Kosovo pod upravom UN i da rešenje treba da bude u skladu sa potrebama tamošnjih stanovnika, rekao je Gauen.

Reagujući na izjavu britanskog diplomate, portparol Vlade Srđan Đurić rekao je da će svaka buduća Vlada, kao što je i sadašnja biti konstruktivna u razgovorima o Kosovu i da se konstruktivnost ogleda, pre svega u punom zalaganju za poštovanje Povelje UN, međunarodnog prava i Ustava Srbije.

Vlada očekuje da Velika Britanija kao stalni član Saveta bezbednosti, istaknuta članica NATO i Kontakt grupe, poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da se založi da svako rešenje za Kosovo bude pravedno, rekao je portparol Vlade Srđan Đurić.

Rešenje za Kosovo, najavio je američki ambasador u Srbiji Majkl Polt biće predstavljeno Beogradu i Prištini nekoliko dana, nedelju-dve posle izbora u Srbiji. Beograd i Priština imaju odgovornost da se, kada rešenje bude objavljeno, posvete funkcionisanju dogovora, a odgovornost međunarodne zajednice je bezbednosno i političko prisustvo na Kosovu i da obezbedi da obe strane poštuju rešenje, rekao je ambasador Polt i dodao da neće biti tolerisano evantualno nasilje kao reakcija na rešenje o statusu Kosova.

XS
SM
MD
LG