Linkovi

Agim Čeku: Kosovo spremno za nezavisnost od Srbije


Premijer Kosova Agim Čeku, tokom jučerašnje posete Italiji, izjavio je da je ta pokrajina spremna za nezavisnost od Srbije.

Agim Čeku je rekao novinarima u Rimu da bi status Kosova trebalo odrediti što pre, kako bi se podstakao razvoj regiona. Razgovori pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija trebalo je da dovedu do rešenja ove godine, ali je odluka odložena zbog parlamentarnih izbora u Srbiji, u januaru. Čeku je izneo viziju o nezavisnom Kosovu kao modernoj, demokratskoj, multietničkoj državi, koja bi bila tolerantna, sekularna i koja bi težila učlanjenju u Evropsku uniju.

Smatramo da je nezavisnost jedino rešenje za Kosovo, rekao je Čeku, dodajući da bi to bila nezavisnost koja bi garantovala prava manjina, uz prisustvo medjunarodnih vojnih snaga i civilnih predstavnika, koji bi kontrolisali primenu sporazuma o tom statusu. Ranije juče, Čeku se sastao sa italijanskim premijerom Masimom d’Alemom. Italija ima najviše vojnika u mirovnim snagama na Kosovu. D’Alema je rekao da su se njih dvojica složila da rešenje za Kosovo mora da bude miroljubivo, uz najšire učešće svih zainteresovanih strana.

XS
SM
MD
LG