Linkovi

Već godinama crnom vinu se pripisuje niz zdravstvenih dobrobiti


Jedna nova studija na miševima pokazala je da jedan od sastojaka crvenog vina smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa, problema sa jetrom i ostalih bolesti povezanih sa gojaznošću.

Možda nije tajna večnog života, ali u crnom vinu mogla bi da bude tajna dužeg života. Pre više godina naučnici su ustanovili da crno vino može da umanji riyik od bolesi desni, srčaniog napada i moždanog udara. U studiji objavljena u septembru navodi se da umereno konzumiranje kaberne sovinjona umanjuje šanse za dobijanje Alchajmerove bolesti. Crno vino takodje može da kod muškaraca umanji rizik od dobijanja raka prostate za skoro 50 odsto. Šta je tajna crvenog vina? Doktor Dženet Stenford.

«Jedan od glavnih kandidata je hemijska supstanca nazvana resveratrol, koji se zapravo stvara u koži crnog groždja. On ima veoma snažan antioksidantski efekat isto kao i anti-inflamatorni efekat».

Nedavno, naučnici su ustanovili da velike doze resveratrola produžavaju život sredovečnim laboratorijskim miševima. Različite grupe miševa dobile su identične obroke masne hrane. Grupa kojoj je takodje dat resveratrol dobila je isto povećanje težine kao i ostali miševi, ali su njihove jetre ostale normalne veličine i živeli su mnogo duže nego miševi kojima nije dat resveratrol. U svakom slučaju, miševi su dobili ogromnu dozu resveratrola. Da bi prosečna osoba dobila istu takvu količinu trebalo bi da pije negde oko hiljadu do tri hiljade flaša crnog vina dnevno. Naučnici još uvek proučavaju bezbednost resveratrola i upozoravaju da čak i uz umerenu konzumaciju postoji i mračna strana pijenja crnog vina. Dejvid Finkelstin je specijalista za starenje.

«Ne bih preporučio nikome dodavanje kalorija u svojoj dnevnoj ishrani, a bez sumnje, vino sadrži kalorije. Ukoliko pijete čašu vina svaki dan i ne promenite ništa u svom životnom stilu, na putu ste da dobijete 4 i po kilograma, a to nije dobro za vas,» kaže doktor Finkelstin.

Američko udruženje za srce upozorava da konzumiranje alkoholnih pića pa i crnog vina treba da bude umereno.

XS
SM
MD
LG