Linkovi

Konferenciji o primeni Konvencije o zabrani biološkog oružja


Pretnja bioterorizma biće jedno od glavnih pitanja na šestoj medjunarodnoj konferenciji o primeni Konvencije o zabrani biološkog oružja, potpisane 1972. godine koja počinje danas u Ženevi.

Prethodna konferencija o primeni Konvencije o zabrani biološkog oružja održana je još 2001. godine, ali je doživela neuspeh pošto su SAD tada odbacile nacrt dodatnog protokola o jačanj mera predvidjenih konvencijom. Vašington je bio mišljenja da su predložene mere verifikacije bile u suprotnosti sa legitimnim komercijalnim i vojnim aktivnostima. Nakon toga, teroristi su napali SAD 11. septembra 2001. i rat protiv terorizma je počeo. Kandidat za predsednika Konferencije, pakistanski ambasador Masud Kan, smatra da su prevazidjene mnoge nesuglasice iz prošlosti i da danas postoje izgledi za jačanje konvencije.

«Generalno, opisao bih atmosferu kao pozitivnu i punu iščekivanja. Stoga sam optimista uoči konferencije. Svakako, biće problema i prepreka. Uveren sam da ćemo ipak biti u stanju da obezbedimo ishod koji će smanjiti opasnosti od biološkog oružja i pomoći da se napredak koji je zabeležen u biološkoj nauci i tehnologiji koristi samo za dobrobit ljudi širom sveta.»

Kan kaže da bioterorizam predstavlja pretnju kako za nacionalnu bezbednost pojedinih država tako i za medjunarodnu bezbednost, zbog zapanjujućih prodora koji su proteklih godina ostvareni u biologiji, medicini i biotehnologiji. Razvoj u tim oblastima se, kako ukazuje, odigrava neverovatnom brzinom.

«Za razliku od nuklearnog oružja, pa i hemijskog oružja, nisu vam potrebne velike laboratorije i kontrolni sistemi i ogromni objekti za proizvodnju ovog oružja. Eksperimenti za mirnodopsko korišćenje biotehnologije mogu se lako preusmeriti na proizvodnju biološkog oružja. Stoga morate da bude veoma pažljivi i obazrivi.»

Kan dodaje da raste i zabrinutost zbog mogućnosti da bioteroristi iskoriste u svoje svrhe i oboljenja koja se prirodno javljaju, poput SARS-a i ptičijeg gripa.

XS
SM
MD
LG