Linkovi

Teroristi planirali napad na avion u Nemačkoj


Savezno državno tužilaštvo naložilo je danas hapšenje šest osoba za koje se sumnja da su planirale i počele pripreme za teroristički napad na putnički avion u Nemačkoj. Tužilaštvo je saopštilo da su osumnjičeni napad planirali u ime "za sada nepoznatih osoba jedne terorističke organizacije".

Uhapšeni su letos stupili u vezu sa osobom koja je imala pristup bezbednosnom sektoru jednog nemačkog arodroma i koja je pokazala spremnost da, za novac, ubaci kofer ili tašnu sa eksplozivom u putnički avion. Nadležne vlasti su u tom trenutku osumnjičene već držale pod prismotrom, te su saznale da je između njih i onih koji su u pozadini vukli konce planiranog napada došlo do nesporazuma oko visine premije za unošenje kofera sa eksplozivom u avion.

Prošlo petka je grupa uhapšena da bi se sprečio napad, a istražni organi očekuju da će na osnovu zaplenjenog dokaznog materijala steći značajna saznanja o strukuri i članstvu grupe u inostranstvu u čije ime je trebalo da bude izveden napad. Posle saslušanja u petak svi osumnjičeni su u subotu pušteni na slobodu, a Savezno državno tužilaštvo nije danas saopštilo koje nacionalnosti su ti ljudi. Istovremeno su vlasti građanima poručile da nema razloga za paniku, jer planirani napad nije sprečen u poslednjoj minuti, već naprotiv izrazito blagovremeno.

XS
SM
MD
LG