Linkovi

Buš izrazio želju da krize sa nuklearnim programima budu rešene na miran način


Predsednik SAD Džordž Buš izrazio je danas u Indoneziji želju da krize sa nuklearnim programima Irana i Severne Koreje budu rešene na miran način i rekao da još nije odlučio da li će povući vojsku iz Iraka.

"Ova dva režima imaju nuklearne ambicije. Nuklearno oružje u rukama tih režima oslabilo bi sigurnost naroda na Bliskom istoku i u severoistočnoj Aziji", rekao je Buš na zajedničkoj konferenciji za novinare s indonežanskim predsednikom Susilom Bambangom Judhjonom.

Dvojica predsednika su, prema Bušovim rečima, razgovarala o načinima kako bi Međunarodna agencija za atomsku energiju i pregovori velikih sila pružili šansu Severnoj Koreji da na miran i diplomatski način pronađe rešenje za zabrinutost Zapada zbog nuklearnog programa te zemlje. Kada je reč o situaciji u Iraku, Buš je rekao da još nije odlučio da li će povući američku vojsku iz Iraka, dodajući da čeka mišljenje vojske.

Povodom demonstracija zbog njegovog dolaska u Indoneziju, Buš je rekao da su one samo znak zdrave demokratije.

"Pozdravljam društvo u kojem su ljudi slobodni da izraze svoje mišljenje", rekao je Buš koji se nalazi u poseti najvećoj muslimanskoj zemlji na svetu. Indonežanski predsednik, blizak Bušov saradnik u ratu protiv terorizma, pozvao je ostale zemlje da više doprinesu smirivanju sukoba u Iraku.

"I međunarodna zajednica mora da bude odgovorna za rešavanje problema u Iraku", a ne samo SAD, rekao je Judhojono.

XS
SM
MD
LG