Linkovi

Razgovori država Zapadnog Balkana i Brisela o ublažavanju viznog režima


Naredne nedelje treba da započnu dugoočekivani razgovori država Zapadnog Balkana i Brisela o ublažavanju viznog režima - pregovori koji bi trebali dovesti do skorih konkretnih rezultata, pod uslovom, naglašava se u EU, da region ispuni svoj deo zadaće.

Danas je evropski komesar za proširenje, Oli Ren saopštio javnosti kako njegov kabinet sa nestrpljenjem iščekuje početak pregovora Evropske komisije sa državama Zapadnog Balkana o olakšavanju viznog režima- reč je o procesu koji bi, prema evropskom komesaru, trebao zaključiti potpunim ukidanjem viza:

"Drago mi je da mogu da primetim da će naredne nedelje, 30. novembra, moj kolega, komesar za pravdu Franko Fratini, formalno otvoriti ove pregovore. To je znak da konačno imamo napretka na tom polju koje je veoma važno za stanovnike regiona, za državu i biće to jasan dokaz da je ublažavanje viznog režima prvi korak prema našem srednjeročnom cilju- bezviznom režimu za sve stanovnike".

Sasvim je jasno da skori pregovori neće biti čisto frmalne prirode- razlog za ozbiljan pristup evropskih pregovarača leži u činjenici da su Evropljani sve zabrinutiji za vlastitu bezbednost i sa podozrenjem gledaju na sve veći priliv ilegalne imigracije. Srbija, a sa njom i ostatak Balkana bi, tokom pregovora, a još više u vreme njihove primene, trebali dokazati da nisu prostor "velikog rizika" kada je u pitanju ilegalna imigracija.

Sa druge strane, evropski komesar za pravdu, Franko Frattini ukazuje da bi ublažavanje viznog režima trebalo da bude najbolji način da se bori protiv frustracije i osećaja izolovanosti:

"Pomislite na srpske studente- biće u stanju da slobodno dolaze na univerzitetska predavanja bilo gde na teritoriji Evropske unije, da posete koncerte, teatre bez problema. To će pojačati njihov osećaj da su deo evropskog prostora, kojem pripadaju i stanovnici Srbije".

XS
SM
MD
LG