Linkovi

Bivši ruski špijun Aleksander Litvinenko prebačen na intenzivnu negu


Bivši ruski špijun, Aleksander Litvinenko, prebačen je na intenzivnu negu, nakon što mu se zdravstveno stanje tokom noći pogoršalo. Litvinenko je, kako se procenjuje, otrovan talijumom u jednom londonskom restoranu, a lekati mu trenutno daju polovične šanse da preživi.

Bivši agent KGB-a Aleksander Litvinenko otrovan je i bori se za život u jednoj londoskoj bolnici. Napustio je Rusiju i zatražio azil u Britaniji 2001. U poslednje vreme istraživao je ubistvo ruske novinarke Ane Politkovskaje. U restoranu je sa jednim Italijanom razgovarao o njenom ubistvu, za što je direktno u javnosti optuživao predsednika Vladimira Putina. Litvinenko je BBC-ju rekao da mu je nekoliko sati nakon sastanka u restoranu, sa osobom koja mu je dala neke papire sa imenima određenih ljudi, pozlilo. Otrovan je, ispostavilo se talijumom, otrovom koji je favorizovao i sam Sadam Husein.

Taj otrov je bez mirisa, boje i ukusa, a samo jedan gram je smrtonosan", kaže toksikolog Džon Henri. Litvinenkovi prijatelji kažu da je ruske vlasti ražestio kada je objavio knjigu u kojoj je optužio ruske agente da su oni, a ne čečenski ekstremisti, organiozovali bombaške napade u kojima je 1999. godine ubijeno 300 ljudi.

Zvanična Moksva je u međuvremenu negirala bilo kakvu povezanost sa trovanjem bivšeg agenta KGB-a, navodeći da su optužbe besmislene. Portparol ruske obaveštajne službe kazao je agenciji Frans Pres kako ruske službe nisu, već duže vreme, organizovale atentate, uključujući i trovanje.

XS
SM
MD
LG