Linkovi

Dag Bendau: Biće teško nametnuti rešenje kosovskog statusa


Biće teško nametnuti rešenje kosovskog statusa, jer nema jedinstvenog stava medjunarodne zajednice, kaže za Glas Amerike politički komentator i bivši savetnik predsednika Ronalda Regana, Dag Bendau ( Doug Bandow). On veruje da bi - ukoliko se Rusija i dalje kategorično protivila nezavisnosti Kosova, moglo da dođe do novog odlaganja pregovora:

Bendau: U Vašingtonu se smatra da ukoliko dve strane, srpska i albanska, ne budu u stanju da postignu sporazumno rešenje o budućem statusu Kosova, onda će to učiniti UN. Takodje se pretpostavlja da će to verovatno biti nezavisnost. Međutim, imate oprečna gledišta unutar Kontakt grupe, posebno Rusije, koja ima pravo veta u Savetu bezbednosti. Odluka o budućem statusu Kosova je odložena, pošto Kontakt grupa želi da UN prihvate njenu odluku o konačnom statusu, jer bi je u protivnom bilo veoma teško sprovesti u delo. Ukoliko Rusija ostane kategorično pri svom dosadašnjem stavu protiv nezavisnosti Kosova, moglo da dođe do novog odlaganja pregovora, čak i sasvim novih pregovora. Biće teško nametnuti rešenje, pošto nema jedinstvenog stava medjunarodne zajednice. Danas je, u odnosu na isti period prošle godine, situacija u vezi sa pitanjem Kosova sasvim drugačija.

Glas Amerike: Ako bi status Kosova ipak bio nametnut - da li bi bio održiv?

Bendau: Ako se rešenje nametne, međunarodna zajednica će biti spremna da podrži nezavisnost Kosova, sa objašnjenjem da je to jedino održivo rešenje. To bi bila uslovna nezavisnost. Naravno, Srbija to neće prihvatiti, ali neće preduzeti vojnu akciju. Međtim, biće potrebno odrediti stepen nezavisnosti, pitanje teritorije severno od Ibra, zaštite srpskih enklava i svetinja, decentralizacije i povezanosti srpskih oblasti sa Beogradom. To bi sve moglo da bude komplikovano i destabilizujuće. Zbog toga medjunarodna zajednica deluje neodlučno i želi da dve strane, uprkos svemu, postignu sporazumno rešenje.

Glas Amerike: Po vašem mišljenju, da li je opcija podele Kosova uopšte u igri?

Bendau: Mnogi analitičari smatraju da bi podela Kosova mogla da bude dobro rešenje. Ako bi došlo do odvajanja Kosova - odnosno - podele Srbije, ne vidim razlog zašto se, u tom slučaju, i Kosovo ne bi moglo podeliti. Medjutim, u ovom momentu ni srpska ni albanska strana to ne žele; Srbi su protiv nezavisnosti Kosova i ne žele da govore o podeli, kao ni Albanci, koji žele celo Kosovo. Medjutim, možda bi to rešenje bilo očigledan kompromis; ni jedna strana ne bi bila potpuno zadovoljna, ali bi obe dobile nešto; Albanci ne bi bili pod srpskom upravom, a Srbi bi dobili dobar deo teritorije. Danas niko, pa ni Kontakt grupa, ne žele da razmotri to pitanje, ali niko ne zna sta će biti sutra.


XS
SM
MD
LG