Linkovi

Toni Lojd: Crna Gora blizu punopravnog članstva u Savetu Evrope


Crna Gora je blizu punopravnog članstva u Savjetu Evrope, a kažnjavanje ratnih zločina je dio tog puta, kazao je danas u Podgorici potpredsjednik Parlamentarne skupštine SE Toni Lojd koji se sastao sa predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem

Lojd je, na pres konferenciji sa Krivokapićem, rekao da u Crnoj Gori postoji politička volja da se svi osumnjičeni za ratne zločine izvedu pred lice pravde.

“To je dionica koju Crna Gora pravi na putu ka državi prava i demokratije. To je i dio puta koji Crna Gora prevaljuje do SE, a u njegovom ostvarenju imaće pomoć Evrope”, kazao je Lojd.

On je istakao da pitanje kažnjavanja ratnih zločina nije uslov za prijem Crne Gore u SE.

„Od Crne Gore i svih ostalim zemalja u regionu očekuje se da krivično gone sva lica za koje postoji osnovana sumnja da su počinili ratni zločin. To nije preduslov da bi Crna Gora postala članica SE i to se neće pojaviti ni u jednom pisanom tekstu“, naveo je Lojd.

On je rekao da će Crna Gora, najvjerovatnije, postati članica SE u nekoliko narednih mjeseci, a da će za procesuiranje optuženih za ratne zločine biti potrebne možda i godine.

„Očekivanje da se krivično gone osumnjičeni za ratne zločine koje se postavlja pred Crnom Gorom ili pred bilo kojom drugom zemljom nije nešto o čemu se može pregovarati. To nije preduslov za bilo šta, već je to nešto što je obaveza i dužnost i po međunarodnom i po domaćem pravu, ali i moralni imperativ“, kazao je Lojd.

Lojd je ponovio da nema sumnje da će Crna Gora ubrzo postati punopravna članica SE, kao i da nema nikakvih skrivenih planova ili tajni vezanih za to.

„Torta, povodom prijema Crne Gore u SE, već je pripremljena i da se sada samo razgovara kada će biti postavljenje svjećice na njoj“, rekao je Lojd.

Krivokapić je rekao da je svrha Lojdove posjete bila da se uvjeri da sve nadležne institucije u Crnoj Gori imaju političku volju, ali i kapaciteta da odgovore na izazove koji se tiču pitanja kažnjavanja ratnih zločina. On je istakao da je Crna Gora spremna da da i regionalan doprinos u rješavanju tog problema.

"Od đaka koji odgovara za dvojku i onog koji odgovara za peticu ne traži se isto znanje. Crna Gora odgovara za peticu i samo bi tako tumačio taj zahtjev“, zaključio je Krivokapić.

Krivokapić je kazao da članstvo Crne Gore u SE neminovno dolazi i da postavljanje pitanja donošenja novog ustava, kao uslova za taj prijem, doživljava kao stimulativni uslov za Crnu Goru.

„To što se od Crne Gore može tražiti taj uslov, ili se traži, samo je dokaz da je Crna Gora na dalekom većem demokratskom nivou od nekih drugih kada su ulazili u SE", rekao je on.

XS
SM
MD
LG