Linkovi

Optuženi za zločin na Ovčari Damir Sireta - Sića uhapšen u Norveškoj


Na petnaestu godišnjicu zločina u Vukovaru, srpsko Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je da je došlo do informacije da se Damir Sireta optužen za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima na Ovčari nalazi u pritvoru u Norveškoj.

Za Siretom, koji je do sada bio nedostupan ogranima gonjenja, raspisana je međunarodna poternica na osnovu koje je lociran, u saradnji sa norveškim državnim organim, izjavio je portparol Tužilaštva Bruno Vekarić. Tužilaštvo inače smatra da postoji sumnja da je Damir Sireta kao pripadnik snaga Teritorijalne odbrane Vukovara jedan od egzekutora 200 ratnih zarobljenika na farmi Ovčara, u novembru 1991. godine.

A pred sudskim većem Drugog opštinskog suda u Beogradu nastavljeno je suđenje okrivljenima za pomaganje u skrivanju haškog optuženika Ratka Mladića. Penzionisani oficir Vojske Republike Srpske Marko Lugonja priznao je na sudu da je Ratko Mladić početkom septembra 2002. godine pet ili šest dana boravio u njegovom stanu i da ga je primio po nagovoru nekadašnjeg oficira Vojske RS Zdravka Tolimira, ali, kako je rekao, svojom voljom i bez pritiska. Drugi okrivljeni negirali su na suđenju da su u svojim stanovima skrivali haškog begunca Ratka Mladića.

Austrijski ambasador u Srbiji Gerhard Jandl izjavio je da je Srbija probila rok za hapšenje i izručenje generala Ratka Mladića i izrazio očekivanje da će pregovori o asocijaciji i stabilizaciji sa Evropskom unijom biti nastavljeni čim Srbija uspešno završi saradnju sa Haškim tribunalom. Ambasador Jandl ocenio je da general Mladić neće biti uhapšen pre izbora u Srbiji, zakazanih za 21. januar.

XS
SM
MD
LG