Linkovi

Bes kod nekih ljudi može da izazove srčani napad


Čak i jedan izliv gneva bi mogao biti fatalan. Što bi značilo da eksplozija emocija ne znači samo loše neadekvatno ponašanje, već je i loša za vaše zdravlje. U najnovijoj studiji navodi se da kod stotina hiljada Amerikanaca, izloženih visokom riziku aritmije srca, jedna “žuta minuta” može da bude čak i fatalna.

”Pacijenti koji su bili veoma besni, imali su 17 puta veće šanse da dožive srčani poremećaj opasan po život“, kaže doktorka Kristina Alert.

Međutim, sve je više dokaza da rad bilo čijeg srca može biti poremećen gnevom. Lekari sa Harvarda otkrili su da samo jedan intenzivan izliv gneva udvostručuje rizik infarkta, u roku od samo dva sata. Kako?

Bes izaziva lučenje adrenalina, koji povećava krvni pritsak i srčani puls, remeti ritam srca i može da aktivira trombocite koji uzrokuju krvne ugruške. Istraživači preporučuju nekoliko ”strategija ponašanja“ koje bi ljudima mogle da pomognu da zadrže pribranost i zaštite svoje srce.

”Da bi ste sprečili da gnev nanese štetu vašem srcu morate naučiti da prepoznate situacije koje vas mogu razbesneti“, kaže doktor Redford Vilijams.

Osim toga ne treba zaobilaziti ni plesne podijume. Istraživanje ukazuje da ples znatno poboljšava funkcije srca kod pacijenata sa hroničnim oboljenjima. Ne samo to, oni koji plešu žive kvalitetnije, srećniji su i manje se dure.

XS
SM
MD
LG