Linkovi

Zoran Mićović: Mislim da se prilično menja slika o američkom narodu


Gradonačelnik Arilja, Zoran Mićović, posetio je Vašington i Čikago na poziv USAID i Organizacije za medjunarodni razvoj i pomoć u vezi sa programom “ Revitalizacija zajednice demokratskom akcijom”. U ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, Mićović se osvrenuo na američku pomoć njegovoj opštini i posetu konvenciji Kongresa srpskog ujedinjenja nedavno održanoj u Čikagu.

Mićović: Američka pomoć mojoj opštini je višestruka, rekao bih u direktnoj pomoći jako vidljiva, a rekao bih, istovremeno, da sama činjenica da su Amerikanci pomogli, žestoko menja sliku o američkom narodu. Svaka ta pomoć i svaka akcija i svaki projekat koji smo uradili u našem gradu Arilju imao je dimenziju zajedništva; dakle, nešto što su oni dali, odnosno inicijalni kapital da počnemo da radimo ozbiljno, a onda smo mi od naših gradjana dobili neka sredstva, kao i od lokalnih biznisa, tako da je to zajedničko nastojanje. Kada to ostane tu, dugo će stojati tabla da je to američka državna pomoć. Reč je o velikim infrastrukturnim projektima, za puteve, za zaštitu zdravlja i slično i to ima jako, jako veliki uticaj kod gradjana, i ja lično mislim da se prilično menja slika uopšte o američkom narodu.

Glas Amerike: Kako bi ste ocenili vašu posetu Čikagu i konvenciji Kongresa srpskog ujedinjenja?

Mićović: To je za mene lično bilo veliko otkrovenje. Činjenica da su se Srbi oko nečeg dogovorili je dobra stvar. Kongres srpskog ujedinjenja u Čikagu je imao veliki odjek medju Srbima u Americi i narovno u domovini. Ja sam tu upoznao puno važnih ljudi. Njima smo prezentirali, a medju njima su bili Majkl Djordjević, Sobodan Pavlović, Branko Tupanjac i drugi, svi su oni na Kongresu čuli kakvi su poslovni rezultati u Srbiji, kakvi su rezultati u mome gradu i šta je rezultat ulaganja USAID-a. Tada smo prezentirali i mogućnosti naše opštine, odnosno šta je to što bi sutra nekoga ko živi u Baltimoru, Vašingtonu ili Čikagu zaiteresovalo da dodje u Arilje i uloži --da li dobra atmosfere, da li se klima promenila, da li on za to svoje ulaganje, osim patriotskog, vidi i neki drugi razlog. U Čikagu nas je pozdravio i gradonačelnik Čikaga Dejli, a dočekao generali konzul Srbije gospodin Desko Nikitović. Takodje smo dobili pozdravno pismo guvernera države Ilinois Roda Blagojevića. Istovremeno treba imati na umu da su se bratimili Beograd i Čikago, da su se bratimili Srbija i Ilinois, i da treba očekivati mnogo veću i bolju saradnju, jer je nekako Čikago centar Amerike i šanse za saradnju su velike. Što se više Srbija bude otvarala, ispunjavala svoje obaveze, istovremeno će rasti šanse i za uspeh i za konkretnu saradnju, posebno u ekonomskom pogledu.

XS
SM
MD
LG