Linkovi

Bler i Mušaraf o jačanju napora u borbi protiv terorizma


Britanski premijer Toni Bler i pakistanski predsednik Pervez Mušaraf ponovili su danas, tokom susreta u pakistanskom gradu Lahoreu, želju da ojačaju saradnju u borbi protiv terorizma. U zajedničkom saopštenju nakon sastanka, dvojica lidera su istakla da borba protiv terorizma nalaže zemljama da "više i tešnje sarađuju u godinama koje dolaze".

"Terorizam sa kojim se suočavmo... se odavno razvija i biće potrebno vreme dok ga ne zaustavimo, ali što ranije počnemo da se borimo, pre ćemo pobediti", rekao je Bler na konferenciji za novinare.

Britanski premijer je najavio da će Velika Britanija uputiti dvostruko veću pomoć Pakistanu u naredne tri godine. Pomoć će, prema njegovim rečima, od sadašnjih 236 miliona funti biti povećana na 480 miliona funti. Veliki deo tih sredstava biće upotrebljen u oblasti prosvete i za smanjenje uticaja islamskih škola koje pružaju ekstremističko obrazovanje, rekao je Blerov portparol.

Bler i Mušaraf su se obavezali da će se boriti protiv trgovine drogom, ilegalne imigracije i organizovanog kriminala. London je najavio da će isporučiti dva helikoptera tipa "Mi-17" pakistanskim jedinicama za borbu protiv krijumčarenja duž granice s Avganistanom.

Ne navodeći detalje, dvojica lidera su obećala da će doneti "efikasne mere" u Avganistanu, gde se nalazi između 4.500 i 5.000 britanskih vojnika od pada talibanskog režima 2001. godine. Mušaraf je često optuživan da talibani dobijaju podršku njegove zemlje, kao i da Pakistan pruža utočište ekstremistima koji prolaze kroz "poroznu" granicu s Avganistanom. On je, međutim, rekao da glavna bitka protv talibana treba da se vodi u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG