Linkovi

Potpisan sporazum koji otvara put ulasku Rusije u STO


SAD i Rusija potpisale su značajan trgovinski sporazum koji Moskvu približava učlanjenju u Svetsku trgovinsku organizaciju. Sporazum je potpisan na kraju samita Azijsko-pacifičko ekonomskog foruma u Vijetnamu. Vest o potpisivanju sporazuma objavljena je pri kraju susreta predsednika Buša sa ruskim predsednikom Putinom, u vijetnamskoj prestonici Hanoju. Američki predsednk je pozdravio ovaj sporazum.

«Ovo je dobar sporazum za SAD, kao i za Rusiju, a dobar je i za medjunarodnu trgovinu.»

Američko-ruski trgovinski sporazum je usvojen posle više godina napornih pregovora i obuhvata gotovo sve aspekte trgovinskih odnosa Vašingtona i Moskve. Dokument ima 800 stranica, a potpisali su ga vodeći trgovinski zvaničnici dve zemlje, ocenivši da je to poslednji deo dugog putovanja. Ruski predsednik Vladimir Putin se složio sa tom ocenom.

«Sa svoje strane želeo bih da naglasim da je to bio naporan proces - pet godina intenzivnih nastojanja koja su kulminirala današnjim potpisivanjem u Moskvi protokola o pristupanju Rusije Svetskoj trgovinskoj organizaciji.»

Zaključenje trgovinskog sporazuma se smatra glasom poverenja SAD u rusku ekonomiju. Sporazum obuhvata niz pitanja - od ukidanja carina na automobile do zaštite prava intelektualne svojine. Rusija je trenutno najveća ekonomija van Svetske trgovinske organizacije, a sporazum sa SAD bio joj je potreban kao poslednji važan korak ka učlanjenju u STO. Moskva sada mora još da potpiše multilateralni trgovinski sporazum sa STO, što je proces koji bi mogao da potraje do sredine sledeće godine.

Predsednik Buš se na marginama samita Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma sastao sa liderima sve četiri zemlje koje, pored SAD i Severne Koreje, učestvuju u šestostranim pregovorima o severnokorejskom nuklearnom programu - Rusije, Kine, Japana i Južne Koreje. Susret sa kineskim predsednikom Hu Djintaom održan je neposredno pre zvaničnog završetka samita, a zvaničnici Bele kuće navode da je bio obeležen veoma pozitivnom razmenom mišljenja o Severnoj Koreji. Posle susreta sa kineskim predsednikom, predsednik Buš je otputovao u Ho Ši Min Grad, nekadašnji Sajgon, gde će se sutra sastati sa vijetnamskim poslovnim liderima. Posle toga, predsednik Buš putuje u Indoneziju, poslednje odredište svoje azijske turneje, gde će se sastati sa indonežanskim predsednikom Susilom Bambang Judhojonom.

XS
SM
MD
LG