Linkovi

APEC: Liberalizacija trgovine i borba protiv terorizma u svakom obliku i manifestaciji


Predsednik Buš pridružio se liderima 20 azijsko-pacifičkih zemalja u pozivu za obnavljanje globalnih trgovinskih pregovora. Taj poziv upućen je na završetku godišnjeg samita APEK-a, Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma, u Vijetnamu, gde su lideri takodje zajednički izrazili zabrinutost povodom severnokorejskog nuklearnog testa.

Na ovonedeljnom godišnjem sastanku Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma poslovni ljudi i ministri saglasili su se da je potreban nastavak svetskih trgovinskih pregovora, koji su zastali u julu, uglavnom zbog neslaganja oko poljoprivrednih subvencija oko kojih se spore bogate i siromašne zemlje. Na završetku samita, lideri okupljeni na tradicionalnom zajedničkom fotografisanju nosili su vijetnamsku nošnju. Domaćin, predsednik Vijetnama Ngujen Min Triet pročitao je zajedničku deklaraciju u kojoj je istaknuto da bi zemlje učesnice trebalo da se založe kako bi se prevazišao zastoj u trgovinskim pregovorima i postigao uravnotežen ishod.

Vijetnamski predsednik je rekao da će njegova vlada preduzeti mere za unapredjenje regionalne ekonomske integracije radi postizanja cilja APEK-a o liberalizaciji trgovine. Te mere uključuju uklanjanje prepreka za biznis, zaštitu autorskih prava, saradnju u borbi protiv zdravstvenih pandemija, terorizma i krijumčarenja oružja za masovno uništenje. Samit APEK-a održan je u Vijetnamu samo nekoliko dana nakon pošto je ta zemlja primljena u Svetsku trgovinsku organizaciju. Time je ova komunistička zemlja napravila važan korak napred u njenim naporima da očuva svoju rastuću ekonomiju i otvori je za trgovinu i strana ulaganja.

Lideri su se takodje složili da pronadju način za pokretanje američkog plana za trans-pacifičku oblast slobodne trgovine koja bi se prostirala od Kine do Čilea i od Australije do Kanade. Diskusija o tom planu trebalo bi da bude na dnevnom redu samita APEK-a sledeće godine u Australiji. Regionalna bezbednost je takodje bila važna tema – posle severnokorejskog nuklearnog testa 9. oktobra. Iako to nije zapisano u završnoj deklaraciji, lideri APEK-a izrazili su ozbiljnu zabrinutost i naglasili potrebu da članice poštuju sankcije UN uvedene Severnoj Koreji. Obećanja sadržana u završnoj deklaraciji Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma nisu obavezujuća. Ipak, analitičari smatraju da je skup u Vijetnamu bio veoma značajan, imajući u vidu da na ekonomije zemalja članica APEK-a otpada oko polovina ukupnog bruto domaćeg proizvoda svih zemalja na svetu.

Članice APEC-a su Australija, Brunei, Kanada, Čile, Kina, SAD, Hong Kong, Indonezija, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Papua-Nova Gvineja, Peru, Filipini, Rusija, Singapur, Južna Koreja, Tajvan, Tajland i Vijetnam.

XS
SM
MD
LG