Linkovi

APEC će izdati posebno saopštenje o Severnoj Koreji


Zvaničnici Bele kuće kažu da će na samitu zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Vijetnamu, u nedelju biti izdato zajdničko saopštenje povodom nuklearnih ambicija Severne Koreje. Kontroverza oko severnokorejskog nuklearnog programa zaokuplja redovni godišnji skup nacija pacifičkog regiona. Savetnik za nacionanu bezbednost Stiven Hedli kaže da je rad na pripremi zajedničkog saopštenja o Severnoj Koreji gotovo završen.

«Saopštenje postoji i mislim da se većina slaže sa njim. Ima još nekoliko spornih pitanja, koja se uglavnom odnose na formu, a ne na suštinu izjave».

Jedan drugi zvaničnik Bele kuće kaže da će u saopštenju biti izražena zabrinutost zbog toga što je Severna Koreja ranije ove godine lansirala rakete, a prošlog meseca obavila i nuklearnu probu. Kako taj zvaničnik ističe, u saoptenju će biti upućen poziv Severnoj Koreji da se povinuje zahtevima Ujedinjenih nacija i vrati šestostranim pregovorima u vezi sa svojim nuklearnim programom.

Dok u Hanoju prisustvuje samitu APEC-a, predsednik Buš ujedno ima sastanke sa liderima četiri zemlje, koje zajedno sa SAD pregovaraju sa Pjongjangom, počev od Južne Koreje. Sjedinjene Države žele da Južna Koreja aktivno učestvuje u međunarodnom programu kojim se onemogućava kretanje severnokorejskih brodova koji bi mogli da nose materijal za pravljenje nuklearnog oružja. Južna Koreja to odbija, pre svega jer je zabrinuta zbog moguće odmazde Severne Koreje. Na kraju sastanka sa predsednikom Bušom, južnokorejski predsednik Ro Mu-Hjun je rekao da će učiniti sve što može da osujeti nuklearne ambcije severnih suseda, osim zaustavljanja brodova.

Predsenik Ro kaže da iako Južna Koreja podržava principe i ciljeve Inicijative za sprečavanje širenja nuklearnog oružja, neće onemogućavati kretanje severno-korejskih brodova. Nekoliko sati kasnije, predsednik Buš se sastao sa novim liderom još jedne zemlje koja učestvuje u šestostranim pregovorima sa Pjongjangom – japanskim premijerom Šinzom Abeom.

«Proveli smo dosta vremena razgovarajući o Severnoj Koreji i našoj zajedničkoj posvećenosti da ti šestostrani pregovori uspeju»

Predsednik Buš će sutra nastaviti svoju kampanju čiji je cilj zauzimanje snažnog stava međunarodne zajednice prema Severnoj Koreji. Njegovi sagovornici biće predsednici Kine i Rusije.

XS
SM
MD
LG