Linkovi

Širi se inicijativa za zabranu upotrebe kasetnih bombi


Koalicija humanitarnih grupa poziva vlade da započnu pregovore o sporazumu za zabranu upotrebe, proizvodnje, nagomilavanja i prodaje kasetnih bombi. Pomenuta koalicija podržava inicijativu Norveške da se pokrene proces za medjunarodnu zabranu tog oružja, koje ubija i sakati pretežno civile.

Koalicija kaže da je propust država učesnica konferencije u Ujedinjenim nacijama o kontroli naoružanja da preduzmu neku akciju podstakao Norvešku da povede u zahtevima za pokretanje pregovora o kasetnim bombama. Direktor Odeljenja za naoružanje, u organizaciji Hjuman rajts voč, Stiv Gus, kaže da se tokom dvonedeljne konferencije u Ujedinjenim nacijama podrška održavanju medjunarodnih pregovora o kasetnim bombama proširila sa šest na 30 zemalja.

”Ovo su sve neobično ohrabrujući razvoji dogadjaja, koji odražavaju sve veću podršku hitnom hvatanju u koštac sa kasetnom municijom, jer izaziva neprihvatljive povrede civila. U toku je proces koji će dovesti do novog medjunarodnog sporazuma. Uvereni smo da će biti uspešan i nadamo se da će biti brz.“

Gus je izrazio želju da se sporazum zaključi u roku od godinu ili dve. Koordinator Koalicije za kasetnu municiju, Tomas Neš, kaže da je sličan sporazum o zabrani protivpešadijskih mina sklopljen van strukture Ujedinjenih nacija i da ga - iako ga nisu potpisale - poštuju i velike zemlje, kao što su Sjedinjene Države, Kina i Rusija.

”Ako dobijemo sporazum o zabrani kasetne municije, čak ako ga neke od većih zemalja ne budu odmah prihvatile, upotreba te municije verovatno će prestati, slično kao što je snažna medjunarodna podrška zabrani protivpešadijskih mina navela Sjedinjene Države i druge da prestanu da ih upotrebljavaju.“

Pozivi za zabranu kasetnih bombi rastu posle jednomesečnog konflikta izmedju Izraela i Hezbolaha u Libanu, ovog leta. Te narandžasto obojene bombice pakuju se u konvencionalne bombe koje se bacaju iz aviona. Pri padu svaka ta bomba rasipa bombice po velikoj površini. Aktivisti kažu da mnoge od njih ne eksplodiraju sve dok ih neko ne pomeri - što znači da deluju kao protivpešadijske mine. Norveška planira da iduće godine u Oslu organizuje jednu medjunarodnu konferenciju kao početak pregovora o zabrani kasetne municije. Prema istraživanju organizacije Hendikep internešenel medju poginulima i osakaćenima od kasetnih bombi 98 odsto su civili.

XS
SM
MD
LG