Linkovi

Obeležen dan sećanja na žrtve Vukovara


Obeležavanje Dana sećanja na žrtve Vukovara 1991. godine i 15-godišnjice stradanja tog grada u ratu, simbolično je započelo danas komemoracijom u dvorištu Opšte bolnice u Vukovaru.

Obeležavanju su prisustvovali hrvatski predsednik Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader, predsednik Sabora Vladimir Šeks, brojni ministri, predstavnici političkih stranaka i udruženja ratnih veterana, kao i veliki broj građana ristiglih iz cele Hrvatske i učesnika obrane Vukovara 1991. godine.

Posle komemoracije, učesnici su se u koloni sećanja uputili gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava rata, gde su najviši državni i drugi predstavnici položili vence i zapalili sveće u spomen na poginule hrvatske borce i civile u ratnim operacijama.

Zagrebački nadbiskup i mitropolit kardinal Josip Bozanić održao je molitvu za poginule, a zatim i crkveni obred. Predsednik vlade Ivo Sanader izjavio je da oseća tugu zbog tragedije koja se tom gradu dogodila pre petnaest godina, ali i ponos jer se u Vukovaru branila Hrvatska.

"Vukovar nije branio samo sebe, nego i Hrvatsku, i stoga smo ponosni, ali imamo i obavezu da odamo zahvalnost i poštovanje onima koji su dali svoj život u obrani Vukovara", izjavio je premijer Sanader novinarima hodajući u koloni sećanja vukovarskim ulicama. Sanader je takođe naglasio da je vrlo važno da se podrže projekti koji otvaraju perspektive života i budućnosti u tom gradu i najavio da će Vlada potaknuti izgradnju spomenika kod vukovarske Opšte bolnice.

Predsednik Sabora Vladimir Šeks rekao je da mu danas u Vukovaru "naviru sećanja na žrtve koje su slomile kičmu jugovojsci". On je kazao da je Dan sećanja na Vukovar sećanje na dane ponosa i slave, ali i prisećanje na to da život mora ići dalje i da zbog tih žrtava Vukovar i cela Hrvatska moraju biti obnovljeni. Šeks je takođe ocenio da obnova Vukovara ide dobro kad je reč o obnovi stanova i javnih objekata, ali da još treba raditi na razvoju preduzetništva i otvaranju novih radnih mesta.

Bitka za Vukovar, u kojoj je, prema podacima vukovarske bolnice poginulo 1.624, a ranjeno 2.557 osoba, počela je 25. avgusta 1991, kada su jugoslovenska vojska i srpske vojne jedinice krenule u tenkovsko-pešački napad na Vukovar. Oko 1.800 hrvatskih vojnika, među kojima je bio veliki broj dobrovoljaca iz cele Hrvatske, branilo je Vukovar gotovo puna tri meseca, a obrana grada slomljena je 18. novembra 1991. godine. Nakon ulaska jedinica srpske vojske i biše JNA u grad, u koncentracione logore u Srbiju odvedeno je nekoliko hiljada zarobljenih hrvatskih vojnika i civila, dok je iz grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Na popisu zarobljenih i nestalih iz rata s područja Vukovarsko-sremske županije nalazi se još nešto manje od 500 osoba kojima se svaki trag gubi upravo u Vukovaru 1991. godine.

U Srbiji niko od zvaničnika nije našao za potrebno da podseti javnost na petnaestu godišnjicu tragedije Vukovara. Pred obeležavanje tog datuma, iz kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića saopšteno je da on nije dobio poziv hrvatskog kolege Stjepana Mesića da poseti Vukovar na dan obeležavanja petnaeste godišnjice tragedije tog grada.

Povodom tog datuma reagovala je jedino nevladina organizaija Žene u crnom koja je saopštila da će učiniti sve što je u njenoj moći da istina o zločinu počinjenom u Vukovaru 1991. godine dopre do svesti javnosti u Srbiji i da se svi odgovorni za zločine protiv mira i čovečnosti privedu pravdi i kazne po zakonu. Ta organizacija podsetila je da su Beograđani pre 15 godina ispratili cvećem one koji su od Vukovara napravili još jedan Staljingrad i ocenila da u javnom mnjenju Srbije dominira težnja da se vukovarski zločin prepusti istorijskom zaboravu.

Za zločine počinjene tokom ratnih sukoba u Vukovaru Haški tribunal optužio je trojicu bivših oficira JNA - Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića i bivšeg predsednika vlade te oblasti Gorana Hadžića. Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je 12. decembra prošle godine na maksimalne kazne od po 20 godina zatvora osmoricu iz grupe od 16 pripadnika Teritorijalne odbrane Vukovara za zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara, trojica po petnaest, jednog na devet, a jednog na pet godina zatvora.


XS
SM
MD
LG