Linkovi

Ujedinjene nacije pozvale Izrael da prekine napade u Pojasu Gaze


Neobavezujuća rezolucija je prihvaćena sa 156 prema 7 glasova na specijalnoj vanrednoj sednici 192-očlane Generalne skupštine. Sjedinjene Države, Australija i četiri male pacifičke ostrvske države, pridružile su se Izraelu i glasale protiv rezolucije, a predstavnici sedam država su bili uzdržani. Rezolucija je slična onoj na koju su Sjedinjene Države prošle subote u Savetu bezbednosti stavile veto. U njoj se oštro osuđuju izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze, posebno ubijanje palestinskih civila početkom meseca u Bejt Hanunu. Američki ambasador u Ujedinjenim nacijama, Džon Bolton, koji je prošle subote stavio veto, tvrdi da ovaj potez Generalne skupštine neće doneti ništa dobro i da može da našteti kredibilitetu Ujedinjenih nacija.

«Na žalost, ova vrsta rezolucije doprinosi jedino povećanju zategnutosti, služeći interesima elemenata koji su neprijateljski nastrojeni prema izraelskom neotuđivom i priznatom pravu na postojanje. Usvajanje rezolucije produbljuje sumnje u Ujedinjene nacije i mnoge će navesti na zaključak da organizacija nije sposobna da odigra pozitivnu ulogu u regionu.»

Izraelski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Dan Gilerman, takođe je izuzetno oštro kritikovao rezoluciju i okrivio palestinsku vlast za smrt civila u Bejt Hanunu.

«Da ne bi bilo nesporazuma. Moguće je da su te Palestince pobile izraelske granate, ali oni su žrtve Palestinske uprave. Palestinska uprava je direktno odgovorna za njihovu smrt i tragediju sopstvenog naroda.»

Šef Palestinske posmatračke misije u Ujedinjenim nacijama, Rijad Mansur, kritikovao je Sjedinjene Države zbog stavljanja veta na rezoluciju u mnogo moćnijem Savetu bezbednosti. Ipak, rekao je da ubedljiv rezultat glasanja u Generalnoj skupštini upućuje jaku poruku palestinskom narodu.

«Siguran sam i uveren da će ovo glasanje uliti palestinskom narodu malu nadu da će jednog dana, njegova nacionalna prava biti priznata i okupacija završena i da će Palestinci postati slobodan i nezavisan narod koji opstaje pored Izraela i nadamo se da će nam taj dan svanuti veoma skoro.»

Rezolucijom se od generalnog sekretara Kofija Anana traži da uspostavi komisiju za utvrđivanje činjenica koja će da ispita incident u Bejt Hanunu i izvesti Generalnu skupštinu u roku od 30 dana. Sjedinjene Države i nekolicina drugih su se usprotivili izdvajanju sume od 131 hiljade dolara za tu misiju, s obrazloženjem da se time udvaja slična odluka koju je već donela Komisija Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

XS
SM
MD
LG