Linkovi

APEC: Želimo da potvrdimo naše obaveze kada je reč o zaključivanju sporazuma iz Dohe


Predsednik Buš i državnici i ministri iz još 20 država, otvorili su samit Organizacije za azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju. Na početku današnjeg zasedanja, učesnici su saopštili da su spremni da prekinu zastoj u svetskim trgovinskim pregovorima.

Vijetnamski predsednik Ngujen Min Trit je poželeo dobrodošlicu predsedniku Bušu i ostalim lderima u hanojskom novom Nacionalnom kongresnom centru, izvanrednom objektu koji pokazuje vijetnamski ekononmski rast, koji je koštao 260 miliona dolara. Glavni cilj skupa je postizanje konsenzusa u pogledu zastoja pregovora o liberalizaciji globalne trgovine. Već na početku današnje sednice, pojavili su se znaci napretka. Lideri APEK-a su izdali saopštenje u kojem ističu da su spremni da pokrenu stvari s mrtve tačke. Bez mnogo detalja, obećali su da će i dalje «lično da se angažuju» da bi osigurali nastavak razgovora. Pregovori su zastali u julu zbog spora oko poljoprivrednih subvencija i carina. Vijetnamski predsednik Trit se danas u svom govoru založio za veću saradnju azijsko-pacifičkih država.

Vijetnamski lider je rekao da je jasno da azijsko-pacifičke zemlje – da bi se obezbedio održivi razvoj u budućnosti – treba da povećaju saradnju u daljoj liberalizaciji investicija i trgovine i unaprede pravedan trgovinski sistem koji će svima da koristi. U saopštenju okupljenih lidera se ističe da je svaki od njih rešen da prevaziđe sadašnje pregovaračke stavove u ključnim pitanjima. To, kako se ističe, znači veće smanjenje trgovinski štetnih poljoprivrednih subvencija brojnih zemalja u razvoju, što bi stvorilo nova poljoprivredna tržišta, dovelo do stvarnih smanjenja industrijskih poreza i drugih ustupaka.

U drugoj sali Nacionalnog kongresnog centra, američki državni sekretar Kondoliza Rajs je liderima poslovnog sveta rekla da Vašington obavlja svoj deo posla u uklanjanju trgovinskih prepreka. Ona je dobila aplauz kada je objavila da su Sjedinjene Države ove godine rešile da priznaju APEK-ove poslovne kartice, da bi biznismenima iz regiona olakšale putovanje u Ameriku.

«To će poslovnim ljudima kao što ste vi omogućiti da dobiju vize, da prođu kroz naše imigracione redove i posete Ameriku brže, bezbednije i lakše.»

Razgovori na samitu su uglavnom usredsređeni na trgovinu, ali jedna od dominatnih tema je i severnokorejska nuklearna proba izvršena 9. prošlog meseca.

XS
SM
MD
LG