Linkovi

U spisaku veličanstvenih radio-ličnosti osoba koja nikada nije radila na radiju


Muzej elektronskih komunikacija, u Čikagu, poznat je i po održavanju Spiska veličanstvenih u oblasti radija. U taj spisak upisuju se najbolji radio novinari, disk džokeji, ton-majstori, muzičari pa čak i glumci, koji su svojim glasovima obeležili epohu. Spisku će uskoro biti dodato ime ličnosti koja nikada nije radila u tom biznisu.

Novi član kluba veličanstvenih radio ličnosti biće Frenklin Delano Ruzvelt, jedina osoba koja je četiri puta bila izabrana za predsednika Sjedinjenih Država. Amerikanci su prvi put čuli Ruzveltov prefinjeni, ubedljivi glas, 1932. godine, kada je prihvatio nominaciju Demokratske stranke za predsednika i otkrio svoj plan za izvlačenje zemlje iz duboke ekonomske depresije, poznat kao ”Nju dil.“ U svojom prvom, inauguralnom govoru, svojim iznurenim i obeshrabrenim sugradjanima Ruzvelt je poručio:

”Jedina stvar koje treba da se plašimo, jeste sam strah...“

Te njegove reči ušle su u istoriju. Svestan snage novog medijuma - radija - čija popularnost je bukvalno eksplodirala, Ruzvelt je započeo seriju intimnih obraćanja javnosti koje je on nazvao ”ćaskanja kraj kamina.“ Tokom depresije i Drugog svetskog rata Ruzvelt je održao trideset takvih ćaskanja, u kojima je blagim i umirujućim, ali i uverljivim glasom, tešio porodice okupljene oko velikih drvenih kutija starinskih radioaparata i objašnjavao im svoje političke odluke.

”Hteo bih da nekoliko minuta pričam sa narodom Sjedinjenih Država o bankarstvu...“

Drugog jula iduće godine, na godišnjicu Ruzveltovog govora o ”Nju dilu,“ istorijsko Pozorište auditorijum, u Čikagu, biće dekorisano kao bina na konvenciji Demokratske stranke, pre 75 godina. Tu će, na svečan način, ime Franklina Delana Ruzvelta biti uvršteno u spisak veličanstvenih radio ličnosti svih vremena.

XS
SM
MD
LG