Linkovi

Redford domaćin konferencije o globalnom zagrevanju


Gradonačelnici više od 30 američkih gradova tvrde da postižu napredak u borbi protiv globalnog zagrevanja. Saradnik Glasa Amerike Majk O Saliven izveštava o sastanku gradonačelnika u zapadnoj državi Juta, čiji je jedan od domaćina glumac Robert Redford.

Takozvani Sandens samit održan je u Redfordovom rustičnom odmaralištu Sundance Preserve. Pored njega sponzori tog skupa bili su gradonačelnik Solt Lejk Sitija, Roki Anderson i Medjunarodni savet za lokalne ekološke inicijative - asocijacija lokalnih vlada koje rade na poboljšanju čovekove okoline. Gradonačelnici su se sastali sa naučnicima i stručnjacima iz industrijskog sektora da bi se pozabavili načinima za ograničavanje efekta staklene bašte - odnosno oslobadjanja ugljen dioksida, metana i azot oksida u atmosferu. Ti gasovi nastaju prirodno ili kao rezultat ljudskih aktivnosti, ali se ovaj drugi faktor okrivljuje za oslobadjanje u većim količinama, koje mnogi stručnjaci vide kao uzrok globalnog zagrevanja. Robert Redford je angažovan u rešavanju ekoloških problema još od šezdesetih godina, a 1989. bio je domaćin američkim i sovjetskim naučnicima na konferenciji o klimatskim promenama.

”Obe naučne zajednice složile su se da je već dostignuta tačka katastrofe. Nešto se mora učiniti smesta i svet se mora angažovati.“

Redford kaže da je rezultat te konferencije bio razočaravajući. Niko nije slušao. Ali tokom godina to se promenilo i Robert Redford navodi da se takozvani pokret zelenih proširio i obuhvatio političare i direktore krupne industrije. On sada radi sa gradovima koji su, kako kaže, dobre početne tačke za sve programe zaštite čovekove okoline.

”Moralo je sve poteći od zajednica, od državnih i lokalnih uprava. Od guvernera i gradonačelnika, koji su zapravo funkcioneri najbliži ljudima čiji su predstavnici.“

Ove godine konferencija je privukla gradonačelnike iz De Moina, Mineapolisa, Anapolisa i Ostina, kao i drugih gradova iz više od 20 američkih država. Mišel Vajman iz Medjunarodnog saveta kaže da gradonačelnici potiču iz svih segmenata političkog spektra, ali da imaju zajednički cilj da poprave živote svojih gradjana i uštede novac. Ona ističe da su američki gradonačelnici izvestili o napretku u smanjenju oslobadjanja ugljen dioksida, glavnog krivca za globalno zagrevanje.

”Na primer, 2005. godine, 164 lokalne vlade su smanjile oslobadjanje ugljen dioksida za više od 20 miliona tona, što je lokalnim budžetima uštedelo 600 miliona dolara.“

Sjedinjene Države su najveći zagadjivač u svetu i američki funkcioneri su kritikovani zbog toga što nisu još više smanjili oslobadjanje ugljen dioksida. Funkcioneri Bušove administracije kažu da shvataju taj problem i imaju planove za smanjenje za 500 miliona tona do 2012. godine. To je, kažu oni, ekvivalent uklanjanju 70 miliona automobila sa drumova. Robert Redford i drugi kritičari navode da to nije dovoljno. On kaže da će saradjivati sa lokalnim funkcionerima kako bi se postiglo više. Mišel Vajman kaže da lokalne zajednice predvode američkim nastojanjima za ograničenje efekta staklenika, kao i gradovi u drugim zemljama:

”Postoje akcije koje se direktno tiču klimatske zaštite u Južnoafričkoj republici, Indiji, Indoneziji i Filipinima, Latinskoj Americi posebno Argentini i Brazilu i Evropi.“

Najveća akcija za smanjenje emisije ugljendioksida u Sjedinjenim Državama odigrala se ove godine na državnom nivou, kad je guverner Kalifornije Arnold Švarceneger potpisao zakon za 25-postotno smanjenje oslobadjanja ugljendioksida u atmosferu do 2020. godine. Mišel Vajman navodi nekoliko lokalnih zajednica kao lidere u ovom nastojanju i kaže da oni koriste nove ekološki pogodne tehnologije. Ona dodaje da okrug Alameda, nadomak San Franciska, beleži napredak delimično zahvaljujući korišćenju solarne energije i ističe da je grad Enkoridž, na Aljasci, instalirao sistem za korišćenje metana dobijenog raspadanjem otpadaka za dobijanje električne energije.

XS
SM
MD
LG